FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Le Houerou: Hrvatska treba osloboditi potencijale rasta

Autor: dduk
ZAGREB, 28. lipnja 2011. (Hina) - Hrvatska treba nastaviti s naporima za oslobađanjem svojih potencijala rasta provedbom strukturnih reformi u gotovo svim sektorima, rekao je danas na medijskom brifingu potpredsjednik Svjetske banke za Srednju Europu i Aziju Philippe Le Houerou.

Brifing je održan u sklopu njegova posjeta Hrvatskoj, prvog otkad je na sadašnjoj dužnosti.

Svjetska banka će, istaknuo je, nastaviti surađivati s Hrvatskom pri čemu će posebnu pažnju posvećivati izgranji sposobnosti i kapaciteta Hrvatske kako bi mogla u potpunosti iskoristiti prednosti članstva u Europskoj uniji i apsorbirati što više sredstava iz unijinih strukturnih fondova.

Le Houerou je ocijenio da je Hrvatska postigla ogroman napredak u dvadeset godina samostalnosti te da je njezin predan rad nagrađen uspješnim završetkom pregovora za ulazak u Europsku uniju.

Rekao je i da postignuća hrvatskih vlasti u suzbijanju korupcije zaslužuju biti prepoznata te kako vjeruje da hrvatsko iskustvo može biti primjer za druge zemlje.

Na pitanje je li zabrinut zbog sporog oporavka hrvatskog gospodarstva, Le Houerou je rekao da je bitno da Hrvatska oslobodi potencijale rasta i poboljša konkurentnost, a to može unapređenjem obrazovnog sustava, inovativnosti i kreativnosti i dinamiziranjem privatnog sektora.

Le Houerou je tijekom posjeta Hrvatskoj održao sastanke s političkim vodstvom zemlje i predstavnicima poslovne zajednice, a cilj posjeta bila je rasprava o tome kako ubrzati oporavak ekonomije i poboljšati gospodarsku konkurentnost Hrvatske uoči ulaska u EU.

Tijekom posjeta informirao se o projektima koje u Hrvatskoj financira Svjetska banka.

Svjetska banka i Hrvatska surađuju od 1993. godine otkad je ta međunarodna financijska institucija u Hrvatskoj sudjelovala u financiranju 46 projekata s oko tri milijarde dolara, a odobrila je i 52 darovnice ukupne vrijednosti 70 milijuna dolara.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙