FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pojačani rizici za svjetski financijski sustav - MMF

Autor: gple
WASHINGTON/ZAGREB, 17. lipnja 2011. (Hina) - Rizici u svjetskom financijskom sustavu ojačali su u protekla dva mjeseca, konstatirao je u petak Međunarodni monetarni fond (MMF), upozorivši da bi tržišta mogla izgubiti strpljenje i potonuti u kaos u slučaju zastoja fiskalnih reformi u zemljama širom svijeta.

Oporavak svjetskog gospodarstva nastavlja se neujednačenim tempom, te je stabilnost svjetskog financijskog sustava poboljšana u odnosu na redovno travanjsko izvješće, konstatirao je MMF.

U međuvremenu su slabiji gospodarski pokazatelji iz SAD-a i dužnička kriza na rubu eurozone pojačali rizike koje bi mogli uzdrmati financijski sustav, upozoravaju u MMF-u, ukazujući posebno na problem održivosti javnog duga i visokih proračunskih deficita.

"Politički rizici također nameću pitanje srednjoročne fiskalne prilagodbe nekoliko razvijenih zemalja, posebno Sjedinjenih Država i Japana", stoji u priopćenju MMF-a.

Dodatni su problem i poticajne mjere monetarne politike, posebno niski kamatnjaci kojima su središnje banke širom svijeta nastojale poduprijeti gospodarski oporavak a sada bi mogli nagnati ulagače da u potrazi za većom zaradom pojačano kupuju rizičniju imovinu.

"Taj trend mogao bi pogoršati fiskalne neravnoteže u budućnosti, posebno na tržištima u nastajanju", tumače u MMF-u.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙