FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: mirno na početku tjedna

Autor: scvi
ZAGREB, 13. lipnja 2011. (Hina) - Nakon pet tjedana rasta indeksa, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje danas mirno trgovanje, dok će investitori za nove smjernice pratiti zbivanja na svjetskim burzama.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 0,23 posto, na 2.275 bodova, što je peti tjedan zaredom kako raste. Crobex10 porastao je, pak, 0,39 posto, na 1.245 bodova.

I dok je u posljednjih šest tjedana najvažniji američki S&P 500 indeks potonuo 6,6 posto, Crobex je u proteklih pet tjedana porastao 3,1 posto.

U odnosu, pak, na početak godine Crobexi su na dobitku oko 7,8 posto, dok je S&P 500 indeks u plusu samo 1,1 posto.

„Cijene dionica na domaćem tržištu rastu već pet tjedana, odupirući se negativnom trendu na svjetskim burzama. Prošlotjedni blagi porast rezultat je dobrih vijesti o završetku pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom“, ističe Sanja Vojak, analitičarka u investicijskom društvu EA Sistem.

Najveći promet ostvaren je dionicom Ingre, 16,4 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 0,78 posto, na 16,86 kuna.

Slijedi dionica HT-a, s prometom iznad 15 milijuna kuna i rastom cijene za 0,8 posto, na 258,35 kuna.

Znatnije se trgovalo i dionicom Podravke, kojom je ostvareno 10,5 milijuna kuna prometa. No, cijena joj je pala 1,95 posto, na 322 kune.

Na svjetskim su burzama cijene dionica pale šesti tjedan zaredom jer svi najvažniji makroekonomski podaci ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava. Padnu li na Wall Streetu i ovoga tjedna, to bi bio najduži negativni niz još od 2001. godine i dot.com krize.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna oslabio 1,6 posto, zaronivši, po prvi puta od sredine ožujka, ispod psihološki važne razine od 12.000 bodova. S&P 500 potonuo je, pak, 2,2, a Nasdaq indeks 3,3 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,52 posto, dok je frankfurtski DAX pao 0,57, a pariški CAC 2,19 posto.

„Investitore na svjetskim burzama ponajviše zabrinjavaju makroekonomski pokazatelji koji ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava te pad tečaja eura prema dolaru“, navodi Vojak.

Na valutnim je tržištima početkom prošloga tjedna tečaj eura prema dolaru dosegnuo najvišu razinu u mjesec dana, no krajem tjedna oštro je pao zbog nesuglasica u Europskoj uniji u vezi rješavanja grčke dužničke krize. Cijena eura pala je zbog toga gotovo 2 posto, s 1,46 na 1,43 dolara.

„Početkom ovoga tjedna na domaćem tržištu očekujem stagnaciju, možda blagi rast indeks, pri čemu će se investitori najviše usredotočiti na zbivanja na svjetskim burzama“, zaključuje Vojak.

Od važnijih poslovnih vijesti Zagrebačka banka objavila je u petak nakon završetka burzovnog trgovanja da su Uprava i Nadzorni odbor odlučili predložiti Glavnoj skupštini povećanje temeljnog kapitala.

Prema prijedlogu, temeljni kapital Banke povećao bi se s postojećih 1,28 milijardi na 6,40 milijardi kuna.

Temeljni kapital Banke povećat će se korištenjem višegodišnje zadržane dobiti Banke, koja nije isplaćivana dioničarima u obliku dividende.

Glavna skupština koja će o prijedlogu odlučiti održat će se 26. srpnja.

Povećanjem temeljnog kapitala bit će izdano 256,19 milijuna novih redovnih dionica, koje će biti raspoređene svim dioničarima Banke upisanim na računima kod SKDD-a na dan donošenja odluke o povećanju temeljnog kapitala.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙