FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mjere kineske vlade obuzdale zajmodavne aktivnosti banaka

Autor: vmom
PEKING, 13. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Kineske banke u svibnju su izdale manje novih zajmova nego što se očekivalo, što je rezultat mjera koje nastavlja provoditi to drugo najveće svjetsko gospodarstvo kako bi obuzdalo rastuće cijene.

Kineske banke u svibnju su tako izdale novih zajmova u vrijednosti 551,6 milijardi juana (85 milijardi dolara), nasuprot 739,6 milijardi juana u travnju, pokazuju podaci kineske središnje banke.

Tamošnje vlasti nizom mjera pokušavaju usporiti zajmodavne aktivnosti s ciljem obuzdavanja rastućih cijena nekretnina i inflacije.

"Rast zajmova prošli je mjesec bio slabiji nego što su tržišta očekivala, pokazujući da vladine oštre mjere donose rezultate", kazao je E Yongjian iz šangajske Bank of Communications.

Nakon izbijanja globalne financijske krize kineske vlasti odredile su bankama ciljanu visinu zajmova, želeći omogućiti dostatne količine kapitala na tržištima kako bi se potaknuo gospodarski rast. To je rezultiralo rekordnim zajmodavnim aktivnostima tamošnjih banaka koje su u 2009. i 2010. izdale novih zajmova ukupne vrijednosti 17.500 milijardi juana.

Rekordni zajmovi pridonijeli su rastu kineskog gospodarstva, ali su isto tako prouzročili i probleme bankama. Veća dostupnost novca dovela je do skoka ulaganja u sektor nekretnina i posljedičnog naglog skoka cijena.

Osim toga, zemlja muku muči s rastućim cijenama hrane i ostalih osnovnih roba. Vlada u Pekingu je zbog bojazni od potencijalnog stvaranja 'balona' cijena imovine i pregrijavanja gospodarstva postrožila mjere kako bi obuzdala zajmodavne aktivnosti.

Kineska središnja banka podigla je u takvim okolnostima stopu obvezne rezerve za banke u četiri navrata od početka godine.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙