FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 25. lipnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

ZAGREB - Strane novinske agencije u svojim izvještajima o proslavi 20. godišnjice hrvatske neovisnosti redom ističu kako se ona odvija samo dan nakon što je Hrvatska dobila najljepši mogući poklon - odluku o završetku pregovora s EU-om. Strane agencije, francuski AFP, austrijska APA, talijanska ANSA, slovenska STA, te srbijanske Tanjug i Beta, u izvještajima navode da je hrvatski državni vrh počeo jučer obilježavanje 20. godišnjice nezavisnosti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Oltaru domovine i na Mirogoju, potom sudjelovao na misi za Domovinu u zagrebačkoj katedrali, te da je održana svečana sjednica Vlade tim povodom, kao i središnja proslava u Vukovaru, te da je i navečer u Zagrebu priređen svečani koncert. Agencije u izvještajima objašnjavaju da se Dan državnosti slavi na dan kada je Hrvatska donijela odluku o suverenosti i samostalnosti, temeljeno na prethodno održanom referendumu na kojem se ogromna većina građana izjasnila za to.

KABUL - Afganistanska politička kriza se u subotu zaoštrila glasovanjem parlamentarnih zastupnika da se smijeni pet najviših pravosudnih dužnosnika nakon što je predsjednikov sud izbacio četvtinu parlamenta .Poseban sud, osnovan odlukom afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija nakon što su prošlogodišnji izbori narušeni prijevarama, u četvrtak je presudio da se 62 zatsupnika mora smijeniti zbog navodnih prijevara na izborima. Kritičari Karzaija tvrde da je sud osnovan nakon izbora 18. rujna, na kojima su Karzaijevi rivali ostvarili dobre rezultate, kako bi on nastavio sa svojom politikom i ušutkao oporbu. Kritičari u Afganistanu i sa Zapada doveli su u pitanje legalnost suda. Kako ljutnja zbog odluke raste, zastupnici su u subotu glasovali za otpuštanje pet najviših članova afganistanskog Vrhovnog suda zato što nisu spriječili odluku posebnog suda.

ISIOLO - U obračunima za nadzor nad pašnjacima i izvorima vode na sušom pogođenom sjeveru Kenije u subotu je ubijeno najmanje deset osoba, rekla je policija. Policija i lokalni čelnici su rekli da su sukobi izbili na granici između okruga Isiolo i Samburu, području gdje su suše česte i koje je prošlih godina već bilo pogođeno krvavim sukobima za nadzor nad zemljištem i vodom. Lokalni policijski dužnosnik je rekao da su ubijena šestorica pljačkaša i četvorica lokalnih stočara, više ljudi ranjeno i da bi broj mrtvih mogao biti veći. Lokalni dužnosnik izjavio je da sukobi još traju tako da može biti još žrtava.

PEKING - Hu Jia, jedan od najistaknutijih kineskih disidenata, u nedjelju ujutro ponovno se našao među članovima svoje obitelji nakon što je tri i pol godine služio kaznu zatvora na temelju optužbi o subverzivnom djelovanju, rekla je njegova supruga. Hu je 2008. osuđen za "poticanje na potkopavanje državne vlasti" zato što je kritizirao stanje ljudskih prava u Kini. Neki podržavatelji su ga smatrali i možebitnim dobitnikom Nobelove nagrade za mir prije no što je ona prošle godine dodijeljena drugom kineskom disidentu, Liu Xiaobou. Oslobađanje Hu Jia uslijedilo je nakon iznenadnog oslobađanje drugog umjetnika i aktivista Ai Weiweia, a dogodilo se dok je kineski premijer Wen Jiabao na turneji po Europi gdje posjećuje Mađarsku, Veliku Britaniju i Njemačku.

MOSKVA - Ruski milijarder Mihail Prohorov, vlasnik košarkaškog kluba New Jersey Nets, izabran je u subotu za čelnika ruske stranke Pravoe Delo (Pravedna stvar) i obećao da će od komunista preuzeti mjesto druge najsnažnije političke stranke. Izbor tajkuna metalurške industrije na čelno mjesto stranke koja se zalaže za poduzetnčke interese i koja podržava drugi presjednički mandat Dmitrija Medvedva 2012., prva je pojava nekog moćnog ruskog poslovnog čovjeka na političkoj sceni u gotovo deset godina. U nastupnom govoru pred više od 170 članova stranke u Moskvi Prohorov je kritizirao jednostranačje u Rusiji no ustvrdio je i da Pravoe Delo nije "oporbena" stranka. Vladajuća Putinova Ujedinjena Rusija ima 315 od 450 zastupničkih mjesta u Dumi, donjem domu ruskog parlamenta. Pravoe Delo je osnovano prije dvije godine i nema zastupnika u parlamentu.

(Hina) xggoj yggoj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙