FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 24. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatska sutra obilježava dvadesetu obljetnicu neovisnosti slaveći dan kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Hrvatski sabor pokrenuo je 25. lipnja 1991. postupak razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika, a taj povijesni datum danas se slavi kao Dan državnosti i državni je praznik. Tu povijesnu odluku Sabor je donio na temelju plebiscitarne volje hrvatskih građana iskazane na referendumu 19. svibnja 1991.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić izrazio je u čestitki u povodu Dana državnosti najdublje poštovanje i zahvalnost svim hrvatskim braniteljima koji su se hrabro i spremno uključili u obranu napadnute Domovine te konačnom pobjedom svima nama osigurali slobodan i miran život u vlastitoj državi. Prije dvadeset godina Hrvatski sabor je donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske i tim povijesnim odlukama ostvarene su povijesne težnje hrvatskog naroda da ustroji modernu državu utemeljenu na demokraciji, vladavini prava i na svim vrijednostima koje dijele razvijene europske države. Hrvatska je danas čimbenik stabilnosti i mira u svijetu, članica Ujedinjenih naroda i svih relevantnih međunarodnih organizacija te da je ostvarila i sve važne vanjskopolitičke ciljeve, članstvo u NATO-u, uspješno je obavljen posao u predpristupnim pregovorima, a uskoro očekujemo i potpisivanje Ugovora o pristupanju Europskoj uniji, navodi se, uz ostalo, u čestitki i ističe da smo "u kratkom razdoblju od svega dva desetljeća postigli sve ciljeve koje smo si zacrtali početkom devedesetih godina prošlog stoljeća".

ZAGREB/ŠIBENIK - Prema podacima hrvatske policije odbjegli vozač kamiona Dragan Paravinja, kojeg se povezuje s nestankom maloljetne Antonije Bilić, do 11 sati nije bio uhićen, a potraga za njim se nastavlja. "Uhićen nije, nemamo podatak da je uhićen", rekla je za Hinu Marina Mandić iz MUP-ova odjela za odnose s javnošću, nakon što su se u nekim medijima pojavila nagađanja da je Paravinja uhićen i da će tu informaciju uskoro objaviti ministar unutarnjih poslova Republike Srpske (BiH). Zamjenik glavnog ravnatelja hrvatske policije Milijan Brkić i načelnik Uprave krim-policije Vitomir Bijelić jutros su otputovali u Banju Luku kako bi s policijom RS surađivali u potrazi za odbjeglim vozačem kamiona. Hrvatska policija i dalje traga za nestalom maloljetnom Antonijom Bilić, a u tijeku je i vještačenje svih dosad uzetih predmeta i tragova. "Vještačenje nije gotovo, a još se ne zna kad bi moglo biti s obzirom na velik broj uzetih tragova", rekla je Mandić. Najavila je da će - pošto budu poznati rezultati vještačenja - javnost o njima biti obaviještena priopćenjem ili će biti sazvana konferencija za novinare. Policija i dalje poziva građane da joj dostavljaju informacije o nestanku maloljetne Antonije Bilić. Korisne informacije mogu dati najbližem policijskom službeniku, u najbližu policijsku postaju, putem elektronske pošte na adrese: policija@mup.hr ili sibensko-kninska@policija.hr ili na besplatan broj policije 192.

ZAGREB - Požar koji je izbio jutros oko 11,30 sati na krovištu zgrade Hoto grupe u Varšavskoj ulici lokaliziran je dvadesetak minuta nakon dojave i sada se detaljno gasi, doznaje se u zagrebačkom Vatrogasnom operativnom centru. Požar je obuhvatio tridesetak četvornih metara krovišta, a na teren je, na poziv radnika koji su obavljali radove na toj zgradi, izašlo 16 vatrogasaca i pet vozila. Prema podacima Policijske uprave zagrebačke jedan je 23-godišnji radnik u požaru opečen, no nije riječ o težim ozljedama i odbio je liječničku pomoć. Šteta i uzrok požara znat će se nakon očevida.

ZAGREB - U prometnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak, 23. lipnja, na Karlovačkoj cesti u Rakovom Potoku, poginula je 90-godišnjakinja, izvijestila je danas Policijska uprava zagrebačka (PUZ). Do nesreće je došlo kada je 69-godišnja M.D., upravljajući opel kadettom, iz neutvrđenih razloga kod kućnog broja 82 prešla na suprotnu stranu kolnika te se nastavila nekontrolirano kretati po mekanom terenu te udarivši u betonski zid nadzemnog šahta za vodu. Vozačica je tada zadobila teške tjelesne ozljede opasne po život te je sa suputnicom prebačena u Kliničku bolnicu Sestara milosrdnica, gdje je 90-godišnjakinja oko 19 sati preminula.

CRES - Austrijski državljanin teško je ozlijeđen jutros u požaru na plovilu u creskome autokampu Kovačinama, izvijestila je primorsko-goranska Policijska uprava. Austrijski državljanin (46) prevezen je s opeklinama u riječki Klinički bolnički centar, a uz njega nitko nije ozlijeđen. Po policijskim izvješćima, požar je na plastičnoj barki dugačkoj pet metara buknuo oko pet sati pri pokušaju paljenja izvanbrodskog motora. Vatra se proširila na gliser i gumenjak u blizini.

ZAGREB - Jutros oko 6,30 sati na taksi stajalištu kod zagrebačkoga Autobusnog kolodvora 35-godišnjak je napao 29-godišnjeg vozača Taxi Cammea, koji je tom prigodom ozlijeđen, a pomoć mu je pružena u bolnici Sv. Duh, doznaje se danas u Policijskoj upravi zagrebačkoj (PUZ). Policija još nema podataka o težini ozljeda napadnutog 29-godišnjaka, o čemu će ovisiti i daljnji postupak prema privedenom napadaču, no Taxi Cammeo je u svom jutrošnjem priopćenju naveo kako je napadač, taksist iz Udruženja Radio Taxi Zagreb, udarcem glavu o glavu njihovom vozaču razbio nos.

ZADAR - Četvorica mladih Nizozemaca - zbog divljanja, čupanja cvijeća u Zadru i bacanja kemijskog zahoda u more - završila su kod prkršajnog suca koji ih je kaznio novčanom kaznom, izvijestila je jutros zadarska Policijska uprava. Zadarski policajci zatekli su jučer oko pet sati ujutro četvoricu pijanih Nizozemaca kako divljaju, galame i čupaju cvijeće na jednom kružnom toku u Zadru. Pošto su odvedeni u prostorije policije, utvrđeno je da su mladi Nizozemci, svi 23-godišnjaci, nešto prije na poznatoj zadarskoj plaži Kolovarama prevrnuli dva kemijska zahoda i jedan bacili u more. Sva četvorica bili su pijani, a izmjereno im je od 1,2 do 2,0 promila alkohola u krvi.

ZAGREB - Treće ovogodišnje ispitivanje kakvoće mora na plažama Jadrana pokazalo je da je na više od 98 posto ispitanih plaža more bilo izvrsne kakvoće, a ni na jednoj nije ocijenjeno nezadovoljavajućim za kupanje, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Rezultati ispitivanja odnose se na razdoblje od 13. do 21. lipnja ove godine u kojem je obavljeno ispitivanje na 701 mjestu. Na 690 točaka (98,4 posto) more je bilo izvrsne kakvoće, na sedam dobre, a na četiri točke ocijenjeno je zadovoljavajućim za kupanje, navodi Ministarstvo i dodaje da granične vrijednosti propisane uredbom o kakvoći mora za kupanje nisu prijeđene ni na jednome mjestu te ni na jednome mjestu nije ocijenjeno nezadovoljavajućim za kupanje.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙