FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene dionica pale šesti dan zaredom

Autor: neba
NEW YORK, 9. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu je u srijedu nastavljen pad cijena dionica, šesti dan zaredom, jer se ulagači plaše da će usporavanje rasta američkog gospodarstva dodatno pritisnuti tržište.

Dow Jones indeks oslabio je 0,18 posto, na 12.048 bodova, dok je S&P 500 pao 0,42 posto, na 1.279 bodova, a Nasdaq indeks 0,97 posto, na 2.675 bodova.

Nastavak pada cijena dionica posljedica je novih naznaka slabljenja gospodarstva. Fedova tzv. 'Bež knjiga' pokazuje da u sedam od 12 regija SAD-a gospodarska aktivnost stagnira, u četiri slabi prvi puta ove godine, a samo u jednom jača.

Očito je, kažu analitičari, da je gospodarstvo zastalo zbog rasta cijena goriva i hrane, te poremećaja u nabavnom lancu nakon katastrofalnog potresa u Japanu u ožujku.

To je potvrdilo komentare predsjednika američke središnje banke Bena Bernankea od prethodnoga dana kako je rast gospodarstva sporiji nego što se očekivalo.

„Nakon što je Bernanke potvrdio da se gospodarstvo usporava, ulagači to ugrađuju u cijene dionica. Jer, nadali su se najavama novih Fedovih poticajnih mjera, no to je izostalo“, kaže Jason L. Ware, analitičar u tvrtki Albion Financial Group.

Fedov program kvantitativnog popuštanja monetarne politike, koji se sastoji od kupnje 600 milijardi dolara vrijednih državnih obveznica i koji je bio jedan od osnovnih pokretača tržišta kapitala posljednjih mjeseci, istječe krajem lipnja.

Mnogi se plaše da će tada oslabiti likvidnost na financijskim tržištima, što bi moglo dodatno pritisnuti cijene dionica.

Ulagače su jučer uznemirile i slabe vijesti s korporativne scene. Cijena dionice Ciena Corpa potonula je 16 posto, nakon što je taj proizvođač mrežne opreme izvijestio o manjim kvartalnim prihodima, a većem gubitku nego što se očekivalo.

Dionica Abercrombie and Fitcha pojeftinila je, pak, 5 posto jer je taj trgovački lanac upozorio da će mu, zbog nejake potrošnje, poslovni rezultati u tekućem tromjesečju biti slabiji nego u prethodnom.

Među rijetkim dobitnicima bio je jučer energetski sektor, što se zahvaljuje povratku cijene nafte iznad 100 dolara po barelu nakon što je OPEC odlučio da proizvodnja ostaje nepromijenjena. Posljednjih je dana cijena 'crnog zlata' bila pod pritiskom jer se špekuliralo da će OPEC povećati proizvodnju.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 0,95 posto, na 5.808 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,61 posto, na 7.060 bodova, a pariški CAC 0,88 posto, na 3.837 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙