FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. lipnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

KOPRIVNICA - Na medijske napise da je multinacionalna kompanija Unilever zainteresirana za preuzimanje 10,6 posto dionica Podravke, koje posjeduje mađarska OTP banka, predsjednik Uprave koprivničke kompanije Miroslav Vitković rekao je kako nije na rukovodstvu Podravke da se bavi prodajom dionica. "Mi jedino možemo biti na raspolaganju za pružanje informacija o redovitom poslovanju kompanije", rekao je Vitković. "Eventualni interes Unilevera za Podravku samo je dokaz da koprivnička kompanija dobro posluje te da je dobro pozicionirana na domaćem i stranom tržištu. Osim toga i do sada su mnogi investitori pokazivali interes za kupnju dionica Podravke", kratko je prokomentirao Vitković. Po pisanju business.hr-a, multinacionalna korporacija Unilever zainteresirana je za preuzimanje 10,6 posto dionica Podravke koje drži OTP banka. Riječ je o dionicama koje su nakon afere Spice završile u mađarskoj banci kao zalog za kredit, a prije nekoliko mjeseci, moglo se čuti kako je jedna inozemna prehrambena kompanija zainteresirana za kupnju tih dionica Podravke.

ZAGREB - Poslovanje uz primjenu elektroničkog računa donosi znatne uštede i ubrzava poslovanje, istaknuto je na današnjoj konferenciji o elektroničkom računu, u organizaciji Europskog odbora za normizaciju (CEN). Prema riječima člana Nacionalnog povjerenstva za elektronički račun Slavka Vidovića, upotrebom e-računa izdavatelj štedi prosječno 2,5 eura po računu, a primatelj i do 15 eura. Procjene EU-a za narednih pet godina govore o uštedama od 243 milijarde eura, ako bi e-račun bio u široj primjeni. U Hrvatskoj se po njegovim riječima čekaju izmjene i dopune pravilnika o PDV-u, a potom slijedi pilot projekt uz sudjelovanje ograničenog broja kompanija i Porezne uprave. Vidović kaže da tehnička infrastruktura za uvođenje e-računa postoji u hrvatskim tvrtkama, gotovo sve imaju računala, povezane su s internetom i primjenjuju računala u računovodstvu. Konferencija o e-računu održava se u sklopu plenarne sjednice CEN-a i sastanaka radnih grupa radionice CEN-a za normizaciju e-računa.

ZAGREB - Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj pala je u svibnju s travanjskih 18,2 na 17,5 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku. To je treći mjesec zaredom kako stopa nezaposlenosti pada, pa je skliznula na najnižu razinu od rujna prošle godine, kada je iznosila 16,9 posto. Trend pada nezaposlenosti traje od ožujka i ponajviše se zahvaljuje, kažu analitičari, sezonskom zapošljavanju u turistički usmjerenim djelatnostima. U evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje krajem svibnja bilo je registrirano 298.719 nezaposlenih, što je za 3,3 posto ili 10.150 osoba manje u odnosu na travanj, a za 0,8 posto ili 2.281 osobu više nego u svibnju prošle godine. I dok je na mjesečnoj razini pala, na godišnjoj je razini stopa registrirane nezaposlenosti još uvijek veća. U svibnju prošle godine iznosila je 17,2 posto, ili 0,3 postotna boda manje nego u ovogodišnjem svibnju.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj ove godine iznosila je 5.396 kuna, objavio je danas Državni zavod za statistiku. U odnosu na ožujak, u travnju je prosječna neto plaća bila nominalno manja za 1,5 posto ili za 84 kune, pokazuju prvi podaci DZS-a. U usporedbi s travnjem prošle godine, u četvrtom mjesecu ove godine prosječna neto plaća bila je veća za 150 kuna ili 2,8 posto. Pritom treba imati u vidu da je na neto plaće za travanj prošle godine utjecao krizni porez. Po podacima DZS-a, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za travanj ove godine iznosila je 7.750 kuna, što je nominalno za 144 kune ili 1,8 posto manje nego mjesec dana prije. U odnosu na četvrti mjesec prošle godine, u travnju je bruto plaća bila veća za 144 kune ili 1,9 posto.

ZAGREB - Hrvatska je u prošloj godini smanjila ulov i uzgoj morske ribe i drugih morskih organizama u odnosu na godinu prije za pet posto, na 63.252 tone, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Pritom je ulov u odnosu na 2009. godinu smanjen za 5,3 posto, na 52.360 tona, dok je u uzgoj odnosno proizvodnja morske ribe i drugih morskih organizama u odnosu na 2009. smanjen za 3,6 posto, na 10.892 tone. U ukupnom prošlogodišnjem ulovu morske ribe dominira plava riba sa 46.711 tona, a doda li se i 3.592 tone plave ribe iz uzgoja ukupan je ulov i uzgoj plave ribe bio 50.303 tona, što je 6,2 posto manje nego 2009. Najveći udio u prošlogodišnjem ulovu ribe ima srdela koje je ulovljeno 26.749 tona ili 7,2 posto manje nego godinu prije, dok je ulov inćuna od 13.758 tona smanjen za 0,5 posto. Za 17,4 posto smanjen je ulov i uzgoj tuna, na ukupno 3.980 tona, pri čemu prevladava uzgoj (proizvodnja) sa 3.592 tone, dok je prošlogodišnji ulov tune bio 388 tona.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi trgovanje i danas protječe mirno, uz mršav obujam i nevelike oscilacije cijena dionica, jer uoči dva blagdanska dana nema ulagača koji su spremniji znatnije mijenjati pozicije. Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,14 posto, na 2.235 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,18 posto, na 1.214 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 5,9 milijuna kuna, što je otprilike dva milijuna više nego jučer u to doba. Najlikvidnija je dionica HT-a, uz promet od 1,15 milijun kuna cijena joj stagnira oko 256 kuna. S prometom od oko 1,12 milijuna kuna slijedi dionica Atlantic Grupe, kojoj je cijena oslabila za 0,7 posto, ispod razine od 700 kuna. Među likvidnijim je, s prometom od oko pola milijuna kuna, i dionica AD Plastika, a cijena joj je porasla drugi dan zaredom, za 0,9 posto, na 126 kuna. Među dobitnike se danas uvrstila i dionica Podravke. Cijena joj je porasla za 1,2 posto, na 323 kune, nakon pisanja medija da je multinacionalna kompanija Unilever zainteresirana za kupnju 10,6 posto dionica Podravke koje drži OTP banka. No, promet dionicom Podravke do podneva je iznosio samo oko 260.000 kuna.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) ojačala prema euru za 0,16 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu, a ojačala je i prema drugim važnijim valutama. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 7,391309 kuna. Prema švicarskom franku kuna je ojačala za 0,57 posto, pa srednji tečaj franka na današnjoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 6,114078 kuna. Na vrijednosti je prema kuni izgubio danas i američki dolar, za 0,87 posto, na 5,157927 kuna po srednjem tečaju. Vrijednost britanske funte pala je za 0,76 posto te njen srednji tečaj iznosi 8,347046 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙