FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze oštro pale, euro pod pritiskom

Autor: neba
TOKYO, 23. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale jer su naznake slabljenja rasta američkog gospodarstva navele ulagače na povlačenje iz rizičnijih ulaganja, dok je euro pod snažnim pritiskom produbljivanja dužničke krize u eurozoni.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 1,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Šangaju potonule između 1,3 i 2,2 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 1,7 posto, nastavivši negativni trend peti tjedan zaredom.

Pad cijena dionica na Wall Streetu tri tjedna zaredom, nakon podataka koji pokazuju da potrošnja u najvećem svjetskom gospodarstvu možda slabi, navela je jutros azijske ulagače na povlačenje iz rizičnijih ulaganja.

„Nastavak prodaja stranih ulagača, nakon daljnjeg pada Wall Streeta, i oprez zbog mogućeg slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava pritišću tržište, a taj bi se pritisak mogao nastaviti i u lipnju“, kaže Bae Sung-young, analitičar u tvrtki Hyundai Securities.

Sklonost ulagača prema riziku sve je manja i zbog toga što se produbljuje dužnička kriza u eurozoni, nakon što je u petak agencija Fitch smanjila rejting Grčkoj za tri stupnja.

Ulje na vatru dolila je agencija Standard & Poor's smanjivši izglede za kreditni rejting Italije sa 'stabilnog' u 'negativan'.

U fokusu ulagača je i Španjolska, gdje su vladajući socijalisti (PSOE) u nedjelju na lokalnim izborima pretrpjeli težak poraz. To je izazvalo špekulacije da bi nova politička garnitura mogla otkriti da je zemlja zadužena više nego što aktualna vlast to procjenjuje.

Zbog toga je jutros na valutnim tržištima euro pod snažnim pritiskom. Prema američkoj valuti njegov je tečaj potonuo s 1,4170 dolara, koliko je iznosio u petak, na 1,4070 dolara.

U odnosu na švicarsku valutu, cijena eura zaronila je na rekordno niskih 1,2345 franaka, dok je prema japanskoj valuti pala sa 115,70 na 115,30 jena.

Dolar je, pak, ojačao u odnosu na japansku valutu, pa mu je tečaj porastao s 81,70 jena, koliko je iznosio u petak, na 81,90 jena.

Zbog jačanja dolara, ali i bojazni da će erupcija vulkana na Islandu narušiti zračni promet, a time i potrošnju goriva, terminska cijena nafte na burzi u New Yorku potonula je više od 1 dolara, na otprilike 99 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙