FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze oslabile, euro blizu 1,45 USD

Autor: scvi
TOKIO, 3. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago pale, a dolar oslabio, jer su ulagači oprezni uoči objave ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio na gubitku 0,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu, Singapuru i Australiji oslabile između 0,1 i 0,4 posto.

U Šangaju su, pak, porasle oko 0,7 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio gotovo nepromijenjen na jučerašnjim razinama.

Azijski ulagači nisu voljni znatnije mijenjati pozicije nakon što su jučer novi slabiji nego što se očekivalo podaci iz američkog gospodarstva potaknuli daljnji pad cijena dionica na Wall Streetu.

S najvećim nestrpljenjem očekuje se današnje izvješće o zaposlenosti u SAD-u, a zbog slabih makroekonomskih pokazatelja posljednjih dana analitičari smanjuju prognoze.

Još početkom tjedna Nomura Securities procjenjivao je da je u svibnju broj zaposlenih Amerikanaca porastao za 175.000, a sada očekuje samo 85.000.

To je znatno manje u odnosu na posljednja tri mjeseca, kada je prosječno broj zaposlenih rastao za oko 230.000.

Zbog usporavanja rasta američkog gospodarstva, posljednjih je dana pod pritiskom i dolar.

Jutros je na valutnim tržištima dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio daljnjih 0,1 posto, na 74,20 bodova, najnižu razinu u mjesec dana.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao s jučerašnjih 80,95 na 80,65 jena.

Cijena eura prema američkoj valuti skočila je, pak, s jučerašnjih 1,4370 na 1,4484 dolara. Jutros se u jednom trenutku, po prvi puta nakon mjesec dana, probila i iznad razine od 1,45 dolara.

U odnosu na japansku valutu, tečaj eura porastao je s jučerašnjih 116,35 na 116,75 jena.

Jačanje europske valute zahvaljuje se vijesti da je grčka vlada pristala na nove mjere proračunske štednje kako bi spriječila produbljivanje financijske krize.

Zahvaljujući slabljenju dolara, terminska cijena nafte na burzi u New Yorku porasla je za 30-ak centi, na 100,60 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙