FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarkozyjeve izjave u vezi Grčke poduprle europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT, 17. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su ojačali, nadoknadivši ranije gubitke, nakon što je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy signalizirao rješenje grčke dužničke krize.

Londonski Ftse indeks ojačao je 0,4 posto, na 5.722 boda, frankfurtski DAX za 1,38 posto, na 7.208 bodova, a pariški CAC za 1,2 posto, na 3.837 bodova.

Dobrom raspoloženju na tržištu po mišljenju trgovaca pridonijele su izjave francuskog predsjednika da nema vremena za gubljenje u dogovoru oko programa pomoći za Grčku, koje navode za zaključak da dogovor treba postići najkasnije u srpnju.

Nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel francuski predsjednik je izjavio da je sve dogovoreno u skladu s takozvanom Bečkom inicijativom.

Analitičari kažu da je provedba reformi u Grčkoj uvjet za dobivanje međunarodne pomoći kako bi se izbjegla situacija da prezadužena zemlja ne može vraćati dugove, što bi moglo izazvati globalna gospodarska previranja.

"Mišljenja sam da političari igraju prljavu igru. Prisutne su neizvjesnosti oko toga hoće li političari, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond (MMF) dogovoriti išta za Grčku ili neće", kazao je Hendrik Leber, izvršni partner u ACATIS Investmentu, koji upravlja s imovinom od 1,2 milijarde eura.

ACATIS planira kupnju dionica banaka zbog očekivanja oporavka sektora, koji je izgubio na vrijednosti oko 26 posto od početka godine. Grčke bankovne dionice ojačale su za 2,3 posto nakon 6-postotnog pada u protekla dva dana. U prosjeku su grčke dionice u cjelini bile na dobitku od 1,9 posto, temeljem vijesti o promjenama u grčkoj vladi.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,64 posto, na 9.351 bod.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙