FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnik OECD-a otklonio bojazni od recesije s dvostrukim dnom

Autor: gple
SEUL, 20. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Svjetsko gospodarstvo usporava zbog kombinacija faktora poput dužničkih problema u eurozoni i slabog sektora nekretnina u Sjedinjenim Državama ali nije na putu prema recesiji s dvostrukim dnom, kazao je u ponedjeljak čelnik Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

"Ne mislimo da gospodarstvo ponovno klizi u recesiju", odgovorio je Angel Gurria novinarima na pitanje ukazuju li najnovije naznake usporavanja na značajnije slabljenje svjetskog gospodarstva.

Među faktorima koji koče gospodarstvo čelnik OECD-a izdvojio je politička previranja na Bliskom istoku, dužničke probleme u gospodarstvima eurozone, više cijene roba, katastrofalan potres u Japanu u ožujku i mukotrpne pregovore o američkom proračunu.

"Gospodarstvo se oporavlja. Brojke su pozitivne, iako će biti nešto slabije nego što smo u početku očekivali", kazao je Gurria na konferenciji za novinstvo u Seulu, održanoj na rubu poslovne konferencije u čijoj je organizaciji sudjelovao i OECD.

Time se osvrnuo na bojazni koje su potpirili novi podaci iz cijelog svijeta, ukazujući na posustajanje rasta u mnogim razvijenim gospodarstvima a posebno u Sjedinjenim Državama.

Gurria je također istaknuo da aktualni pregovori čelnika eurozone o pomoći Grčkoj zahtijevaju tehnički pristup kako bi se dobro pokrili svi pravni aspekti tog postupka i snažno sudjelovanje privatnog sektora.

"Sve to traje predugo. Rješenja su na stolu. Mislim da su ulozi jako veliki", upozorio je.

Dodao je i kako očekuje da će cijene roba u idućih deset godina rasti u realnom izrazu, s obzirom na odnos ponude i potražnje.

"To je u neku ruku i poželjno, budući da bolje cijene potiču poljoprivrednike da više ulažu, više siju i više proizvode a mi moramop povećati produktivnost u poljoprivrednom sektoru", zaključio je čelnik OECD-a.

"U idućih deset godina cijene će rasti, čime će se izmijeniti dosadašnji trendovi", dodao je.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙