FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF zbog Turske znatno povisio prognoze za srednju i istočnu Europu

Autor: gple
WASHINGTON/ZAGREB, 17. lipnja 2011. (Hina) - Međunarodni monetarni fond (MMF) osjetno je u petak povisio prognoze rasta za regiju srednje i istočne Europe u ovoj godini, ukazujući ponajprije na snažnu domaću potražnju u Turskoj.

U ažuriranim prognozama za svjetsko gospodarstvo MMF sada očekuje rast aktivnosti u toj regiji u ovoj godini za 5,3 posto, u odnosu na 3,7 posto prognoziranih u sklopu redovnih proljetnih prognoza, objavljenih u travnju.

Prognoza za iduću godinu snižena je na 3,2 posto, u odnosu na travanjsku prognozu od 4,0 posto.

Kao glavni razlog za podignutu prognozu u MMF-u su naveli snažnu domaću potražnju u Turskoj.

Za svjetsko gospodarstvo u cjelini sada očekuju neznatno nižu stopu rasta u 2011., u visini 4,3 posto, dok je prognoza za iduću godini potvrđena u visini 4,5 posto.

Skupina razvijenih gospodarstava rast će u ovoj godini po stopi od 2,2 posto, što je za 0,2 postotnog boda niže od travanjske prognoze. Za iduću godinu potvrđena je važeća prognoza o stopi rasta od 2,6 posto.

Pritom se za njemačko gospodarstvo u ovoj godini očekuje znatno viša stopa rasta, od 3,2 posto, u odnosu na 2,5 posto prognoziranih u travnju. Francuska bi također u ovoj godini trebala ostvariti za pola postotnog boda višu stopu rasta no što je prognozirano u travnju, od 2,1 posto.

Za japansko gospodarstvo sada se očekuje pad aktivnosti u ovoj godini za 0,7 posto, nasuprot u travnju prognoziranom rastu za 1,4 posto. U idućoj godini Japan bi se trebao oporaviti, uz prognoziranu stopu rasta od 2,9 posto, što je gotovo jedan postotni bod više no što je MMF prognozirao u travnju.

Za skupinu gospodarstava u nastajanju i u razvoju u MMF-u sada očekuju tek nešto višu stopu rasta u 2011., od 6,6 posto, dok je prognoza za narednu godinu neznatno snižena, na 6,4 posto.

"Gospodarske aktivnosti privremeno usporavaju, ponovno su ojačali rizici koji koče rast", ističe MMF u priopćenju.

Ukazuju pritom na neočekivano izraženu slabost američkog gospodarstva i obnovljena snažna kolebanja na financijskim tržištima, povezana s bojaznima koje je potporila dužnička kriza u eurozoni.

Na aktivnosti su nepovoljno utjecale i posljedice strašnog potresa u Japanu, koje su izazvale poremećaj u svjetskom lancu opskrbe, pritisnuvši industrijsku proizvodnju, ali i optimizam potrošača i osobnu potrošnju.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙