FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 17. lipnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LONDON - Euro je u petak ojačao na međunarodnim tržištima temeljem nagovještaja dogovora o novom paketu pomoći za Grčku, no pritisci ostaju zbog izostanka konkretnog rješenja. Euro je stoga nakratko dosegnuo najvišu dnevnu razinu od 1,43 dolara, da bi se kasnije njime trgovalo po 1,4253 dolara, odnosno na dnevnom dobitku od 0,3 posto. U ovome je tjednu prema dolaru oslabio 0,4 posto. Jedinstvena valuta ojačala je i prema švicarskom franku, za 0,5 posto, na 1,2103 franaka, oporavivši se tako s rekordno niske razine od 1,1946 franaka na koju se spustila u četvrtak. Bila je na dobitku, od 0,2 posto, prema britanskoj funti, te se njome trgovalo po 88,17 penija, dok je prema jenu oslabila 0,1 posto, na 114,42 jena. Dolar je pak prema jenu oslabio 0,4 posto, na 80,27 jena. Podršku euru pružile su izjave da je Njemačka obećala suradnju s Europskom središnjom bankom (ECB) u iznalaženju rješenja za grčku dužničku krizu. Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicholas Sarkozy na tiskovnoj su konferenciji nakon današnjeg sastanka kazali da je dogovoreno rješenje u skladu s "Bečkom inicijativom".

BERLIN - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel zaključili su u petak da bi privatni ulagači trebali sudjelovati u paketu pomoći Grčkoj, i to na dobrovoljnoj bazi. Uoči radnog ručka u petak Merkel i Sarkozy naglasili su da se rješenje mora naći uskoro kako bi se zajamčila stabilnost eura. Sastavni dio tog rješenja trebalo bi biti dobrovoljno produljenje roka dospijeća grčkih državnih obveznica u vlasništvu privatnih ulagača, naglasili su njemačka kancelarka i francuski predsjednik. "Želimo da privatni kreditori sudjeluju na dobrovoljnoj osnovi", kazala je Merkel.

PARIZ - Cijene hrane biti će visoke i promjenjive u narednih deset godina zbog sve viših dohodaka u gospodarstvima u nastajanju i potražnje za biogorivima, prognozirale su u petak u zajedničkom izvješću Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) i UN-ova agencija za hranu. Iako će cijene vjerojatno kliznuti s visokih razina dosegnutih u prvoj polovini godine, dugoročno se može očekivati poskupljenje žitarica do 20 posto i mesa do 30 posto, upozorili su OECD i FAO. "Prognoza o visokim i promjenjivim cijenama poljoprivrednih proizvoda temelji se na sporom rastu opskrbe nasuprot očekivanoj velikoj potražnji", navele su organizacije u Poljoprivrednim prognozama za razdoblje od 2011. do 2020. Izvješće je objavljeno uoči sastanka ministara poljoprivrede 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u nastajanju G20, koji će idućeg tjedna biti održan u Parizu. Ministri G20 nastojat će postići dogovor o mjerama kojima bi se povećala transparentnost i postrožila regulacija tržišta roba nakon naglih poskupljenja hrane u posljednjih nekoliko godina koje su teško pogodile potrošače širom svijeta i izazvale nemire u nekoliko zemalja.

WASHINGTON - Rizici u svjetskom financijskom sustavu ojačali su u protekla dva mjeseca, konstatirao je u petak Međunarodni monetarni fond upozorivši da bi tržišta mogla izgubiti strpljenje i potonuti u kaos u slučaju zastoja fiskalnih reformi u zemljama širom svijeta. Oporavak svjetskog gospodarstva nastavlja se neujednačenim tempom, te je stabilnost svjetskog financijskog sustava poboljšana u odnosu na redovno travanjsko izvješće, konstatirao je MMF. U međuvremenu su slabiji gospodarski pokazatelji iz SAD-a i dužnička kriza na rubu eurozone pojačali rizike koje bi mogli uzdrmati financijski sustav, upozoravaju u MMF-u, ukazujući posebno na problem održivosti javnog duga i visokih proračunskih deficita.

WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond osjetno je povisio prognoze rasta za srednju i istočnu Europe u ovoj godini, temeljem snažne domaće potražnje u Turskoj. U ažuriranim prognozama za svjetsko gospodarstvo MMF sada očekuje rast aktivnosti u toj regiji za 5,3 posto, u odnosu na 3,7 posto u redovnim proljetnim prognozama iz travnja. Prognoza za iduću godinu snižena je na 3,2 posto, u odnosu na travanjsku prognozu od 4,0 posto. Za svjetsko gospodarstvo u cjelini u MMF-u očekuju neznatno nižu stopu rasta u 2011., u visini 4,3 posto, dok je prognoza za iduću godinu potvrđena u visini 4,5 posto. Skupina razvijenih gospodarstava rast će u 2011. po stopi od 2,2 posto, 0,2 postotna boda niže od proljetne prognoze. Za iduću godinu potvrđena je prognoza o stopi rasta od 2,6 posto. Njemačko gospodarstvo u ovoj godini očekuje znatno viša stopa rasta, od 3,2 posto, u odnosu na 2,5 posto ranije prognoziranih. Francuska bi trebala ostvariti za pola postotnog boda višu stopu rasta od travanjskih 2,1 posto. Japan očekuje pad aktivnosti u 2011. za 0,7 posto, nasuprot u travnju prognoziranom rastu za 1,4 posto. U idućoj bi godini trebao dosegnuti rast od 2,9 posto, gotovo postotni bod više nego što je prognozirano u travnju.

LUXEMBOURG - Europski poslodavci gotovo su obustavili zapošljavanje u prvom ovogodišnjem tromjesečju, pri čemu je pojačano zapošljavanje u financijskom sektoru neutralizirao pad broja zaposlenih u građevinskom i poljoprivrednom sektoru, pokazali su novi podaci europskog statističkog ureda. U razdoblju od siječnja do kraja ožujka u Europskoj uniji zaposleno je bilo 222,9 milijuna građana, od čega 146,5 milijuna u eurozoni. Time je njihov broj i u eurozoni i u EU27 ostao nepromijenjen u odnosu na prethodno tromjesečje. U zadnjem prošlogodišnjem tromjesečju zaposlenost je u eurozoni porasla za 0,2 a u EU27 za 0,1 posto.

WASHINGTON - Američki ministar trgovine Gary Locke objavio je stupanje na snagu blažih propisa za nadzor izvoza osjetljivih proizvoda visoke tehnologije, za koje je do sada bilo potrebno tzv. Strateško trgovinsko odobrenje (STA), što će omogućiti lakši izvoz u 36 partnerskih zemalja, uključujući i Hrvatsku. Ministarstvo trgovine od sada će primjenjivati nova izuzeća od izvoznih dozvola, odnosno Strateškog trgovinskog odobrenja, koje će olakšati izvoz između SAD i partnerskih zemalja, te istodobno ojačati konkurentnost ključnih industrijskih sektora, navelo je u američko ministarstvo u priopćenju koje je u četvrtak objavilo na svojoj web stranici. Ta nova izuzeća uklonit će potrebu da američki izvoznici traže dozvole za gotovo 3.000 vrsta transakcija godišnje, koje utječu na procijenjenih 1,4 milijarda dolara u robi i tehnologiji. Ističe se kako je to novi korak u reformi nadzora izvoza, koju je pokrenula Bijela kuća s ciljem da se ojača nacionalna sigurnost i osigura konkurentnost američkih tvrtki u inozemstvu.

LJUBLJANA - Većina Slovenaca koji ovoga ljeta namjeravaju nekamo otputovati izabrat će Hrvatsku kao svoju destinaciju, objavila je agencija STA na temelju rezultata ankete slovenske turističke organizacije. Po anketi, 49 posto Slovenaca ovoga ljeta namjerava nekamo otputovati, od čega ih 33 posto planira putovanje na kojem će imati od tri do 13 noćenja. Među njima 55 posto namjerava otputovati na odmor u Hrvatsku. Većina ispitanika, 66 odnosno 63 posto, kazala je da će na odmoru provesti i potrošiti jednako kao i lani. Većina, 74 posto će se za organizaciju putovanja pobrinuti sama, a 24 posto će ih to učiniti preko turističke agencije. Procjena iznosa koji će se koristiti za putovanje po osobi iznosi 541 euro. U istraživanju je sudjelovalo 846 ispitanika.

(Hina) xmkuz yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙