FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 20. lipnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

LUXEMBOURG - Europa i MMF mogli bi deblokirati do početka srpnja samo dio sljedeće rate od 12 milijardi eura koliko je obećano načelno Grčkoj kako bi je se održalo na životu, dao je naslutiti u nedjelju belgijski ministar financija Didier Reynders. Prioritet je u ovom trenutku "pronači kratkoročni izvor financiranja" Grčke, ocijenio je ministar Reynders stigavši na sastanak s kolegama iz eurozone u Luxembourgu. Premijer George Papandreu mora provesti oštre mjere koje uključuju rast poreza, smanjenje troškova i prodaju državne imovine kako bi Grčka nastavila primati pomoć od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). EU, Europska središnja banka (ECB) i MMF, koji su u svibnju 2010. odobrili Grčkoj zajam od 110 milijarda eura, početkom lipnja su pristali povećati pomoć u zamjenu za stroži financijski nadzor i ubrzavanje privatizacije. Sljedeći obrok od 12 milijardi eura ukupno (8,7 milijardi od EU i 3,3 milijardi od MMF-a) trebalo bi se načelno isplatiti u srpnju. Ateni novac treba kako bi se izbjegao bankrot. MMF pak sa svoje strane želi jamstva o skorašnjoj solventnosti zemlje prije nego deblokira svoj dio.

JERUZALEM - Šefica diplomacije EU Catherine Ashton sastala se u nedjelju u Jeruzalemu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, saznaje se iz službenih izvora. Posebni izaslanik Kvarteta (EU, UN, SAD i Rusija) za Bliski istok Tony Blair sudjelovao je u razgovoru. Nijedna strana nije komentirala susret. Ashton i njezin izraelski kolega Avigdor Lieberman ustanovili su neslaganje o mogućnosti obnove pregovore s Palestincima prilikom susreta u Jeruzalemu u petak. Lieberman je ocijenio "ništavnim" izglede o obnovi izravnih pregovora prije kraja rujna, datuma kad palestinski čelnici namjeravaju zatražiti prijem palestinske države u UN. Ashton je, naprotiv, izjavila kako treba nastaviti napore oko obnove pregovora prekinutih u rujnu 2010.

NAPULJ - NATO je u nedjelju priznao da je u napadu na skladište raketa u Tripoliju jedan projektil promašio cilj i možda izazvao civilne žrtve. "Oružje nije pogodilo planirani cilj...što je moglo izazvati određeni broj civilnih žrtava", navodi se u priopćenju objavljenom u Napulju. Režim Muamera Gadafija ranije je javio da je u napadu ubijeno pet čllanova jedne obitelji kad je projektil NATO-a pogodio stambenu zgradu. "NATO žali zbog gubitka života nedužnih civila", navodi se u priopćenju. "Premda još utvrđujemo okolnosti ovog događaja, postoje naznake da je incident izazvan problemom na sustavu oružja". Dosad je u ovoj operaciji izvedeno preko 11.500 letova i svaka se akcija planira i izvodi s izuzetnom pozornošću kako bi se izbjegle civilne žrtve, navodi NATO.

DAMASK - Sirijski predsjednik Bašar al-Asad u ponedjeljak će se obratiti javnosti, objavila je u nedjelju službena sirijska agencija Sana. On će u prijepodnevnim satima govoriti o "zbivanjima u Siriji", javlja agencija ne navodeći nikakve dodatne pojedinosti. To će biti njegovo treće obraćanje javnosti od početka prosvjeda u zemlji prije četiri mjeseca. U gušenju neviđena vala prosvjeda koji su počeli 15. ožujka, poginulo je 1.640 ljudi - 1.300 civila i 340 pripadnika sigurnosnih snaga - a desetak tisuća je uhićeno, po podatcima UN-a i nevladinih organizacija.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙