FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 27. svibnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

ISLAMABAD - Američka državna tajnica Hillary Clinton doputovala je u petak u Islamabad u nenajavljeni posjet Pakistanu, dok su odnosi između SAD-a i te zemlje prilično napeti nakon američke operacije u kojoj je ubijen Osama bin Laden, javljaju agencije. Hillary Clinton sastat će se u Islamabadu s predsjednikom Asifom Alijem Zardarijem, generalom Ašfakom Kajanijem i Ahmadom Šujom Pašom, šefom obavještajne službe. Američka državna tajnica doputovala je u Pakistan u pratnji zapovjednika glavnog stožera američke vojske admirala Mikea Mullena. Očekuje se da će Mullen i Clinton u Pakistanu tražiti suradnju u borbi protiv al-Kaide i islamističkih pobunjenika, ali i poduzimanje napora u istrazi o dugom boravku Bin Ladena u toj zemlji te razgovarati o mogućem političkom rješenju rata u Afganistanu.

SANTO DOMINGO - Dvadeset tri osobe su preminule a 1288 ih je zaraženo kolerom u Dominikanskoj Republici, turističkoj zemlji, susjedu Haitija, gdje je bolest uzrokovala smrt više od 4500 osoba unazad pet mjeseci, prema podacima koje je u četvrtak objavilo dominikansko ministarstvo zdravstva. Predsjednik udruge dominikanskih liječnika Senen Caba opovrgava međutim te službene brojke. Po njemu je epidemija usmrtila 30 osoba a zarazila 5000. Ta je bolest došla u Dominikansku Republiku u studenom 2010. iz Haitija. Nedavna istraga UN-a inkriminira izvor iz južne Azije a suzdržava se optužiti nepalske "plave kacige" kao izvor zaraze.

TOKIO - Nevelik požar izbio je u petak u nuklearnoj centrali blizu Fukushime Daiichi (br. 1), na sjeveroistoku Japana, gdje je u ožujku došlo do najveće nuklearne nesreće unazad 25 godine. Tvrtka Tokyo Electric Power (Tepco) objavila je da je vatra izbila u strujnom razvodniku u podrumu zgrade blizu reaktora 1 u centrali Fukushima Daini (br. 2), smještenoj desetak kilometara južno od prvog postrojenja. Zaposleni su požar smjesta suzbili, dodao je glasnogovornik Tepca. "Nema ozlijeđenih niti je došlo do radioaktivnog curenja", naglasio je on. Četiri reaktora Fukushima Daini zaustavljena su nakon strašnog potresa jačine 9 i tsunamija koji je uslijedio na sjeveroistoku Japana 11. ožujka.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙