FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 10,00 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 1. lipnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 10,00 sati.

BRUXELLES - Visoka povjerenica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Catherine Ashton pozdravila je izručenje Ratka Mladića Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu. "Pozdravljam izručenje Ratka Mladića sudu u Den Haagu. Radi se o važnom trenutku za pomirenje na Balkanu i međunarodno pravosuđe", izjavila je Ashton u priopćenju. "Naše misli su s onima koji su patili i izgubili drage osobe tijekom sukoba u bivšoj Jugoslaviji i posebice Bosni i Hercegovini", dodala je visoka predstavnica EU za vanjske poslove. "Suđenje Mladiću pred ICTY-jem pridonjet će otkrivanju istine i ispuniti zadaću pravosuđa spram žrtava i njihovih obitelji", ocijenila je ona.

PARIZ - Šef francuske diplomacije Alain Juppe zatražio je u srijedu od sirijskih vlasti nakon proglašenja opće amnestije, "puno jasniju, ambiciozniju, smjeliju promjenu politike". "Bojim se da ne bude prekasno", izjavio je ministar na radio postaji France Culture otkrivajući kako je to reakcija sirijske oporbe. "Bilo je najmanje tisuću mrtvih, možda više, nužno je da promjena politike sirijskih vlasti bude puno jasnija, ambicioznija, smjelija od obične amnestije", dodao je on. Sirijski predsjednik Bašar al-Asad ukazom je u utorak proglasio opću amnestiju ali je istodobno nastavljena represija u kojoj su smrtno stradale tri osobe među prosvjednicima koji su zahtijevali promjenu režima.

CAPE CANAVERAL - Raketoplan Endeavour sletio je u srijedu u Svemirski centar Kennedy, što je bila njegova posljednja misija a pretposljednja misija space shuttlea. Endeavour je bio spojen s ISS-om od 18. svibnja i onamo je dopremio alfa magnetski spektrometar vrijedan dvije milijarde dolara i niz rezervnih dijelova za postaju koja će ostati u orbiti i nakon završetka NASA-ina programa raketoplana. Nakon povratka na Zemlju Endeavour će završiti u muzeju. Raketoplan je operativan od 1991., iza sebe ima prijeđenih 200 milijuna kilometara i 4760 krugova oko Zemlje. Prije njega "umirovljen" je raketoplan Discovery, a predviđeno je da space shuttle Atlantis krene na posljednju misiju 8. srpnja.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙