FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 19. lipnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

DUBROVNIK - U Dubrovniku je u nedjelju počeo sastanak posebnih radnih skupina Parlamentarne skupštine Mediterana (PSM) koje će se baviti mirom na Bliskom istoku i borbom protiv terorizma. Dvodnevni skup čiji su domaćini Hrvatski sabor i izaslanstvo Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana okupio je 50-ak sudionika, članova parlamenata iz 16 zemalja Mediterana. Središnje teme skupa su mir, u prvom redu na Bliskom Istoku, te učinkovita borba protiv terorizma. Obraćajući se okupljenima predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić naglasio je kako se svaka zemlja mora posebno promatrati kako se ne bi upalo u zamku stavljanja događaja pod isti nazivnik."Procesi koji se odvijaju na Bliskom Istoku i sjevernoj Africi zahtijevaju našu punu pozornost i moramo pružiti punu potporu demokratizaciji tih zemalja te podržati one snage koje se bore za istinsku demokraciju", naglasio je Bebić.

WASHINGTON - Još će proći mjeseci prije nego što pokušaj da se ostvari mirovni sporazum između afganistanske vlade i talibana urodi plodom, rekao je američki ministar obrane Robert Gates u intervjuu objavljenom u nedjelju. Gates, koji s te dužnosti odlazi krajem lipnja, rekao je kako su u zadnjih nekoliko tjedana uspostavljeni kontakti između Sjedinjenih Država i talibana. "Ostvaren je neki kontakt većega broja zemalja, među njima i Sjedinjenih Država. Rekao bih da su u ovoj fazi ti kontakti još veoma preliminarni", rekao je Gates za CNN. Te riječi ministra u odlasku emitirane su dan pošto je afganistanski predsjednik Hamid Karzai objavio da je SAD u kontaktu s talibanima. Bila je to iznenadna objava o toj velom tajne objavijenoj mirovnoj inicijativi.

MADRID - Deseci tisuća Španjolaca odustali su od tradicionalne obiteljske nedjelje i pridružili se maršu protiv tzv. "Euro Pacta" i načina na koji se vlasti nose s krizom. Nedjeljni su prosvjedi uglavnom usmjereni protiv Euro Pacta koji su ugovorili političari eurozone, a kojim žele potaknuti konkurentnost. U Španjolskoj je taj dogovor potaknuo reforme koje tvrtkama daju veće ovlasti u zapošljavanju i otpuštanju radnika. U Madridu su marševi počeli na šest lokacija diljem grada, jedan u šest ujutro u Leganesu, 13 km od središta. Prosvjednici su se sastali ispred muzeja Prada, u neposrednoj blizini parlamenta. U 14 sati policija je procijenila da je u Madridu između 35 i 45 tisuća prosvjednika, a državni je radio objavio da nema nasilja. Prosvjednici sebe nazivaju "Ogorčenima". Demonstracije su prvo počele uoči regionalnih izbora 22. svibnja.

DAMASK - Sirijski pobunjenici formirali su Nacionalno vijeće čiji je cilj rušenje režima u Damasku, objavila je u nedjelju novinarima skupina pobunjenika. "Najavljujemo osnivanje Nacionalnog vijeća za vođenje sirijske revolucije, sastavljenog od svih zajednica i predstavnika nacionalnih političkih snaga unutar i izvan Sirije", objavila je skupina. Pobunjenici pozivaju na "suradnju u svim gradovima i pokrajinama Sirije oko ostvarenja legitimnog ilja rušenja režima i privođenja odgovornih pred sud". Glasnogovornik skupine Džamil Said istaknuo je da Nacionalno vijeće okuplja poznate pobunjenike. Saib i njegova skupina održali su novinsku konferenciju nedaleko tursko-sirijske granice. Said je istaknuo da je "cilj tog vijeća okupiti oporbene snage radi pružanja podrške revoluciji" te da ih se čuje u međunarodnim organizacijama.

LONDON - Britanski sindikati napravit će "kolosalnu pogrešku" ako budu inzistirali na prijetnji masovnim štrajkovima zbog rezanja javnih troškova i mirovinske reforme, rekao je u nedjelju jedan ministar. Ministar riznice Danny Alexander prošli je tjedan razljutio sindikate jer je najavio da će zaposlenici u javnim službama morati raditi dulje i uplaćivati više za mirovinu, iako još traju pregovori o predloženim promjenama. Njegova je izjava izazvala čelnika najvećega sindikata javnih služba da zaprijeti najmasovnijim štrajkom od 1926. kad su milijun radnika stupili u devetodnevni opći štrajk u znak potpore rudarima.

RAMALAH - Odgođen je susret predviđen za utorak u Kairu između palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i šefa Hamasa Kaleda Mešala radi finaliziranja formiranja palestinske vlade, objavile su obje strane u nedjelju. "Sastanak je odgođen dok se ne odredi novi datum sljedećih dana kako bi se zajamčilo najbolje moguće ozračje za uspjeh sporazuma o pomirenju" između Abasova Fataha i Hamasovih islamista, izjavio je dužnosnik Fataha Azam al-Ahmad u Ramalahu na Zapadnoj obali. Ahmad je istaknuo da su pregovori odgođeni na zahtjev Fataha radi "stvaranja prikladnog ozračja" te kako bi predsjednik Abas sljedeće srijede mogao posjetiti Tursku prije nastavka dijaloga dvaju glavnih palestinskih pokreta.

PONTIDA - Pred tisućama pristaša Umberto Bossi, šef Sjeverne lige, ključnog saveznika vladajuće desne koalicije u Italiji, postavio je niz ultimatuma Silviju Berlusconiju ako želi da ga i dalje podržava, ustvrdivši da Liga "može reći stop". "Vodstvo Berlusconija moglo bi završiti 2013.", na sljedećim parlamentarnim izborima, kazao je Bossi na godišnjoj skupštini stranke u Pontidi, blizu Bergama. "Nek Berlusconi ne misli da je u nečemu pobijedio, Liga može reći stop" i izaći iz koalicije, dodao je on. Uz pljesak pristaša na njegov ultimatum Berlusconiju, isključio je, međutim, mogućnost neposrednog razilaženja i izlaska na izbore uz objašnjenje: "Ovo je pogodan trenutak za ljevicu".

KAIRO - Egipat je u nedjelju imenovao diplomata Mohameda al-Orabija ministrom vanjskih poslova kao zamjenu za Nabila al-Arabija, izabranog u svibnju za glavnog tajnika Arapske lige, objavila je službena agencija Mena. Orabi je nekadašnji veleposlanik Egipta u Njemačkoj i radio je u veleposlanstvima Egipta u Kuvajtu, Londonu, Washingtonu i Tel Avivu. Nasljeđuje popularnog Nabila al-Arabija, izabranog 15. svibnja na čelu Arapske lige koji mora preuzeti novu funkciju 1. srpnja kao zamjena za Amr Musu.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙