FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zastupnik Vinković uvjetno osuđen zbog putnih troškova

Autor: vlar
ZAGREB, 17. lipnja 2011.(Hina) - Saborski zastupnik HDSSB-a Zoran Vinković nepravomoćno je na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu osuđen na osam mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine, zbog nezakonitog prikazivanja putnih troškova 2008. dok je bio zastupnik SDP-a.

Vinković je saborskim izvjestiteljima izjavio da ne može komentirati nepravomoćnu presudu kojom je proglašen krivim zbog nezakonitog prikazivanja putnih troškova.

Osuđen je jer je tijekom 2008. kao gradonačelnik Đakova i zastupnik SDP-a na saborske sjednice dolazio službenim automobilom, a putne troškove u tajništvu Sabora prikazivao je kao da dolazi osobnim automobilom. Tako je, presudio je jučer zagrebački sud, nezakonito sebi pribavio 12.500 kuna i za taj je iznos oštetio državni proračun.

Za prijevaru u službi, za koju je Vinković nepravomoćno osuđen, kaznenim je zakonom predviđena zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

"Presuda je nepravomoćna pa je ne mogu komentirati, no kada je dobijem u pisanom obliku, svakako ću je komentirati jer je donesena na temelju indicija, a ne dokaza", izjavio je 45-godišnji Vinković.

Na presudu koju je donijela Renata Pražetina-Kaleb zastupnik Vinković ima pravo žalbe.

Vinkoviću je Sabor potkraj siječnja ove godine ukinuo zastupnički imunitet kako bi mogao biti kazneno gonjen. On je tada izjavio da "iza svega stoji vrh HDZ-a sa svojim sluganom, glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem i Državnim odvjetništvom" te da je HDZ-u u interesu prikazati da lopova nema samo u HDZ-u, nego ih ima i u SDP-u.

Rekao je da je prijepornu svotu naplaćenih putnih troškova uplatio u državni proračun te da to nije učinio da bi priznao navodnu krivnju, nego da bi pokazao da mu novac ne znači ništa.

U listopadu prošle godine Vinković je izašao iz SDP-a pošto ga je predsjedništvo te stranke suspendiralo i predložilo njegovo isključenje iz stranke jer se oglušio o preporuku da u Đakovu raskine koaliciju s HDSSB-om, u koji je prešao u travnju ove godine.

(Hina) xvl/xbdj yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙