FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osječki ŽDO najavio žalbu na presudu Županijskog suda

Autor: ivuc
OSIJEK, 13. lipnja 2011.(Hina) - Osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) najavilo je žalbu na današnju presudu osječkoga Županijskoga suda kojom su četvorica optuženika nepravomoćno oslobođena optužbi za kaznena djela ratnog zločina protiv civila i protupravno lišavanje slobode u Marinu Selu tijekom 1991. i 1992. godine, a dvojica proglašena krivima i nepravomoćno osuđena na zatvorske kazne od 15 i 12 godina, izvijestio je ŽDO na internetskim stranicama.

Optuženici Tomica Poletto i Željko Tutić proglašeni su krivima za kazneno djelo ratnog zločina protiv civila i osuđeni su na 15 i 12 godina zatvora. Optuženici Damir Kufner, Pavao Vancaš i Ante Ivezić oslobođeni su optužbe za to kazneno djelo uz obrazloženje kako nije dokazano da su to djelo i počinili. Nakon prekvalifikacije optužnice s kaznenog djela ratnog zločina protiv civila na kazneno djelo protupravnog lišavanja slobode, sud je za optuženika Davora Šimića donio odbijajuću presudu zbog nastupanja apsolutne zastare kaznenog progona, ističe ŽDO u priopćenju za javnost navodeći samo inicijale okrivljenika.

Njih se teretilo da su, kao pripadnici Vojne policije, od studenoga 1991. do veljače 1992. u Marinom Selu zatočene civile srpske narodnosti zlostavljali i mučili te postupali protivno odrebama međunarodnoga ratnog i humanitarnog prava, zbog čega je umrlo 17 osoba.

Protiv spomenute presude to će državno odvjetništvo podnijeti žalbu Vrhovnome sudu zbog odluke o kazni u osuđujućem dijelu presude te zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenoga činjeničnog stanja u odnosu prema oslobađajućem dijelu presude, napominje ŽDO.

Dodaje se kako je prvostupanjski sud odbio dokazni prijedlog državnog odvjetništva da se pročitaju zapisnici o ispitivanju oštećenika dani pred istražiteljima Haaškog suda iako je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o primjeni Statuta međunarodnoga kaznenog suda i progonu za kaznena djela protiv međunarodnoga ratnog i humanitarnog prava određeno da se takvim dokazima može koristiti u kaznenom postupku u Republici Hrvatskoj.

Tako činjenično stanje nije potpuno utvrđeno. Ujedno je, iz ostalih izvedenih dokaza, sud izveo pogrešan zaključak o postojanju važnih činjenica, a samim time i o kaznenopravnoj odgovornosti optuženika, napominje se u priopćenju ŽDO-a.

(Hina) xivuc ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙