FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ivan Bender od prošlog tjedna u Remetincu

Autor: amat
ZAGREB, 23. svibnja 2011. (Hina) - Jedan od osnivača Hrvatske Republike Herceg-Bosne Ivan Bender uhićen je prošlog tjedna u Zagrebu na temelju tjeralice koja je za njim raspisana jer se nije odazivao pozivima suca za izvršenje sankcija zagrebačkog Županijskog suda, nakon što je Vrhovni sud sredinom veljače potvrdio presudu Federacije BiH kojom je Bender osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog zloporabe položaja ili ovlasti u privatizaciji mostarskoga hotela "Ero".

Nakon što uhićenje nisu mogli službeno potvrditi u ministarstvima pravosuđa i unutarnjih poslova, glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić izjavio je da je Bender uhićen i odveden u zatvor u Remetincu 18. svibnja.

Tjeralica za njim raspisana je jer se nije odazivao pozivima suca koji određuje gdje bi trebao odslužiti zatvorsku kaznu te nakon što ga na adresi nisu pronašli ni policijski službenici, kazao je Devčić.

Bender se iz Neuma doselio u Zagreb dva dana nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH 2006. potvrdio kaznu jer je kao direktor mirovinskog fonda Federacije BiH nezakonito prodao mostarski hotel "Ero". Presudu je dvije godine poslije potvrdio i Ustavni sud BiH, a u lipnju prošle godine ministarstvo pravosuđa BiH zatražilo je da Bender kaznu odsluži u Hrvatskoj na temelju sporazuma o međusobnom izvršavanju pravomoćnih sudskih odluka u kaznenim stvarima između dviju država.

Zagrebački Županijski sud potvrdio je zatim presudu iz BiH, na što se Bender neuspješno žalio Vrhovnome sudu, koji je zaključio da Županijski sud nije bio ovlašten ocjenjivati činjenice utvrđene presudom te da je pravilno utvrdio kako su ispunjeni svi uvjeti za preuzimanje izvršenja kazne.

Na sjednici Vrhovnoga suda 19. siječnja izjavio da su svi osnivači HR Herceg-Bosne "pod zemljom ili u Haagu" te da se nepravednom osuđujućom presudom "želi i njega riješiti".

(Hina) xam yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙