FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I treći put osuđeni za trostruko ubojstvo u Slavonskom Brodu

Autor: sobr
ZAGREB, 30. svibnja 2011. (Hina) - Treće suđenje za ubojstvo braće Dragana i Željka Prgometa te Gorana Begića u središtu Slavonskog Broda 2004. danas je ponovno završeno osuđujućom presudom kojom su Antun Blažević i Darko Vukojević osuđeni na 13, odnosno sedam godina zatvora.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca zagrebačkog Županijskog suda Zdravka Majerovića proglasilo je Blaževića i Vukojevića krivima zbog ubojstava u prekoračenju nužne obrane.

Blažević je za ubojstva Dragana Prgometa i Begića dobio po sedam godina zatvora pa mu je izrečena jedinstvena zatvorska kazna u trajanju od 13 godina. Vukojević je za ubojstvo Željka Prgometa dobio sedam godina.

Budući su obojica kažnjeni s više od pet godina zatvora odmah su odvedeni u pritvor u kojem su već proveli više od tri godine.

Njihovi branitelji najavili su žalbu na nepravomoćnu presudu te izračunali da će njihovi branjenici za 40-ak dana biti pušteni na slobodu ako do tada Vrhovni sud ne donese pravomoćnu presudu. Naime, kako su objasnili novinarima nakon objave presude, u srpnju će isteći maksimalni pritvorski rok.

Obrazložući presudu sudac Majerović je rekao kako je nedvojbeno utvrđeno da su dvojicu optuženika 9. lipnja 2004. u središtu Slavonskog Broda bez razloga napali braća Prgomet i Begić koji je na njih potegnuo pištolj. Blažević mu je uspio oteti taj pištolj te prema trojici napadača ispaliti više hitaca, a potom je to učinio i Vukojević. Sud je ocijenio kako optuženi nisu unaprijed planirali zločin već su se branili od "protupravnog napada", no pri tom su prekoračili granice nužne obrane.

Sud je ustvrdio da su reakcije optuženika bile "prejake" te da su trojicu mladića doslovno izrešetali pucavši u njih i kada više nisu bili u opasnosti od napada koji je, po ocjeni suda, bio "jako ozbiljan".

"Sva je sreća da nitko drugi nije stradao", kazao je Majerović podsjetivši da se obračun dogodio u prijepodnevnim satima u središtu grada.

Blažević i Vukojević već su ranije u dva navrata bili osuđeni zbog ovog zločina. No, u rujnu 2006. pravomoćnu odluku Vrhovnog suda kojom su kažnjeni sa po 30 godina zatvora ukinuo je Ustavni sud, prihvativši njihove tvrdnje da su im tijekom suđenja na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu prekršena ljudska prava i temeljne slobode.

Suđenje je potom premješteno u Zagreb gdje je u prosincu 2009. Blažević zbog prekoračenja nužne obrane osuđen na devet godina i pet mjeseci, a Vukojević na sedam godina zatvora. No, tu je presudu iz proceduralnih razloga ukinuo Vrhovni sud, pa je određeno i treće suđenje.

Nakon krvoprolića u Slavonskom Brodu nagađalo se da je riječ o obračunu skupina povezanih s Antom Prkačinom i generalom Mladenom Kruljcem, no sudovi nisu povjerovali toj priči.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙