FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: bivšoj sindikalnoj čelnici Knežević nepravomoćno osam mjeseci zatvora

Autor: zjur
SPLIT, 25. svibnja 2011. (Hina) - Nepravomoćnom presudom od osam mjeseci zatvora na Županijskome sudu u Splitu kažnjena je zbog zloporabe položaja i ovlasti bivša predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević.

Riječ je o prodaji zajedničke sindikalne imovine - lokala u bedemu Priuli, koji je krajem 2006. Knežević nezakonito prodala Skladgradnji Slavena Žužula za 4,5 milijuna kuna.

Vlasnik Skladgradnje Slaven Žužul osumnjičen je u tri afere u kojima je njegova tvrtka navodno stekla milijunsku nepripadajuću dobit na štetu državnih tvrtki (bojenja tunela Mala Kapela i Sveti Rok, sumnji da je sudjelovao u izvlačenju novca iz Brodosplita te sumnji u nezakonitosti prilikom gradnje nekoliko dionica i objekata na autocesti Rijeka-Zagreb).

Splitski sudac Vladimir Živaljić naveo je u obrazloženju presude Ani Knežević da u roku od dva tjedna od pravomoćnosti presude sindikat Skladgradnji treba vratiti 4,5 milijuna kuna.

Obrazlažući presudu, predsjednik sudskog vijeća je rekao da je Ana Knežević znatno ispod realne cijene prodala sindikalno vlasništvo iako je znala da postoji zabilježba zabrane raspolaganja zbog postupka denacionalizacije.

"Da se Priuli ne može prodati, potvrdila je i pravnica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, o čemu je i sama govorila ovdje u sudnici", rekao je sudac Živaljić i napomenuo kako je za to kazneno djelo predviđen zatvor od godine do deset godina. "Novac niste stavili u svoj džep, a iznos se može vratiti. Kad se sve uzme u obzir, ovo je sudsko vijeće odlučilo ublažiti kaznu na osam mjeseci", zaključio je sudac Živaljić.

(Hina) xzjur yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙