FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačke banke upozoravaju na prijetnju širenja krize

Autor: gple
FRANKFURT, 17. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Njemačko bankovno udruženje upozorilo je u četvrtak da bi kaotično restrukturiranje grčkog duga moglo rezultirati širenjem problema na tržištima, ponovivši da su banke spremne dati doprinos paketu pomoći za Grčku.

Izvršni direktor udruženja privatnih banaka (BdB) Michael Kemmer kazao je pritom u izjavi za jednu njemačku tv-postaju da se doprinos privatnog sektora mora temeljiti na dobrovoljnoj osnovi i da može biti tek posljednje rješenje, nakon programa strukturalnih reformi u Grčkoj.

BdB, između ostalog, zastupa Deutsche Bank i Commerzbank.

"Upozoravamo na opasnost širenja problema. Zato sve što se bude poduzimalo mora počivati na dobrovoljnoj osnovi. Ne bude li tako, tržišta će se početi pitati trebaju li ulagati i u drugu imovinu koja bi također mogla biti pogođena", tumači Kemmer, aludirajući na obveznice ostalih rubnih članica eurozone.

"Svi su svjesni odgovornosti za ostvarivanje većeg cilja. Nitko je neće izbjeći", kazao je čelnik BdB-a u odgovoru na pitanje jesu li banke spremne dati doprinos pomoći za Grčku.

Pritom nije pojasnio podupire li zamjenu obveznica ili tek prijedlog o angažmanu privatnih kreditora.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble pozvao je parlament da podupre dodatnu pomoć za Grčku, istaknuvši da je sudjelovanje banaka u novom paketu "neizbježno" i da se zalaže za zamjenu obveznica, kojim bi se njihovo dospijeće na naplatu odgodilo za sedam godina.

Berlin je podvrgnuo pritisku komercijalne banke da sudjeluju u paketu pomoći za Grčku vrijednom 120 milijardi eura ali još nije uvjerio Europsku središnju banku (ECB) i agencije za dodjelu rejtinga da to ne mora nužno biti povezano s grčkom insolventnošću.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙