FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: oporavak cijena dionica

Autor: scvi
NEW YORK, 19. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Zahvaljujući oporavku cijena sirovina i odličnim kvartalnim poslovnim rezultatima Della, na Wall Streetu je u srijedu zaustavljen višednevni negativni niz, no mršav obujam trgovanja pokazuje da su ulagači i dalje suzdržani.

Dow Jones indeks ojačao je 80 bodova, ili 0,65 posto, na 12.560 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,88 posto, na 1.340 bodova, a Nasdaq indeks 1,14 posto, na 2.815 boda.

Prvi rast vodećih indeksa nakon tri dana poniranja ponajviše se zahvaljuje skoku cijene nafte na burzi u New Yorku za više od 3 posto, iznad 100 dolara po barelu.

Posljedica je to podataka o neočekivano snažnom padu zaliha nafte u SAD-u prošloga tjedna, što pokazuje da je potražnja za 'crnim zlatom' jača nego što se procjenjivalo.

To je potaknulo rast cijene dionica u energetskom sektoru, pa je S&P indeks tog sektora skočio 2 posto. Pritom je najveća dobitnica bila dionica Chevrona, s rastom od 2,4 posto.

Još je snažnije, 5,4 posto, porasla cijena Della, nakon što je taj proizvođač osobnih računala izvijestio o većoj kvartalnoj dobiti nego što se očekivalo i povećao procjene poslovnih rezultata za cijelu godinu.

„Uspon burzovnih indeksa zahvaljuje se rastu cijena sirovina, što je pozitivno utjecalo na energetski i rudarski sektor. A dobri poslovni rezultati kompanija unijeli su živost u tehnološki sektor“, kaže Nick Kalivas, analitičar u tvrtki MF Global.

Od tehnoloških kompanija odlične kvartalne rezultate ostvario je i Analog Devices, pa je cijena dionice tog proizvođača čipova skočila 5,9 posto.

Obujam trgovanja ponovno je bio mršav, što pokazuje da su ulagači oprezni.

Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 6,5 milijardi dionica, dok je lani dnevni obujam iznosio 8,4 milijarde.

Pritom je na NYSE odnos između dionica koje su dobile i onih koje su izgubile na vrijednosti iznosio 4 naprema 1.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,07 posto, na 5.923 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,65 posto, na 7.303 boda, a pariški CAC 0,92 posto, na 3.978 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙