FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: cijene dionica pale, cijene nafte porasle

Autor: scvi
NEW YORK, 25. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u utorak vodeći indeksi pali, zbog europske dužničke krize i novih podataka koji ukazuju na slabljenje američkog gospodarstva, no njihov pad ublažen je rastom cijena nafte, što je ojačalo dionice u energetskom sektoru.

Dow Jones indeks oslabio je 25 bodova, ili 0,20 posto, na 12.356 bodova, dok je S&P 500 pao 0,08 posto, na 1.316 bodova, a Nasdaq indeks 0,46 posto, na 2.746 bodova.

Grčka dužnička kriza dodatno se produbljuje. Jučer je agencija Moody's upozorila da bi se restrukturiranje dugova te članice eurozone moglo smatrati neuspjehom u izvršavanju kreditnih obveza.

To bi poskupilo zaduživanje, odnosno potaknulo rast kamata na obveznice Grčke i drugih financijski oslabljenih članica eurozone, kao što su Irska, Portugal, pa i Španjolska, a to bi vodilo produbljivanju gospodarske krize u tim zemljama.

Ulagače je zabrinulo i izvješće američke središnje banke o slabljenju industrijske aktivnosti u pojedinim regijama.

Ministarstvo trgovine izvijestilo je, pak, o blagom rastu prodaje novih kuća u travnju, no stopa rasta i dalje je znatno niža od onih koje se smatraju normalne za zdravo tržište nekretnina.

No, pozitivno je na ulagače djelovao rast cijena nafte, nakon što su analitičari nekoliko banaka izvijestili da u drugom dijelu godine ponovno očekuju rast cijena 'crnog zlata' zbog jačanja potražnje.

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku skočila je jučer gotovo 2 dolara, na 99,60 dolara po barelu, što je potaknulo rast dionica u energetskom sektoru. S&P indeks tog sektora ojačao je 1,3 posto.

Obujam trgovanja ponovno je bio mršav. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 6,6 milijardi dionica, dok je lani prosječan dnevni obujam iznosio 8,4 milijarde.

Pritom je na NYSE odnos između dionica koje su izgubile i onih koje su dobile na vrijednosti iznosio 8 naprema 7.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,39 posto, na 5.858 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,41 posto, na 7.150 bodova, a pariški CAC 0,25 posto, na 3.916 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙