FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 15. lipnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BRUXELLES - Nasilje prema sudionicima Gay Pridea prošlu subotu u Splitu izolirani je incident, kakav se može dogoditi u svakoj državi članici EU-a i nije pošteno od predstavnika pojedinih članica da zbog toga kritiziraju buduću članicu, ističu u srijedu zastupnici Europskog parlamenta. "Nisam sretan zbog tog incidenta, ali takvih izgreda ima u svim članicama i nije pošteno da predstavnici zemlje u kojoj se stvara negativno ozračje protiv EU-a spriječavaju i kritiziraju ulazak Hrvatske. Treba biti razuman, objektivan i ne zlorabiti ovakve incidente protiv Hrvatske", izjavio je izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda. Sličnog je mišljenja i zastupnica Doris Pack. "Takve se stvari događaju. To nije propust Hrvatske nego ljudi koji ne znaju kako se suočiti i ponašati se prema osobama drukčije seksualne orijentacije. Jedino što se može učiniti jest privesti nasilnike i kazniti ih", rekla je Pack. Nizozemska veleposlanica u Hrvatskoj Stella Ronner-Grubačić izjavila je da je nasilje u Splitu najzorniji dokaz da je Hrvatskoj iznimno potreban monitoring sve do ulaska u članstvo i da će njezina zemlja inzistirati na pozornom praćenju ispunjavanja hrvatskih obveza. Swoboda i Pack sudjelovali su u srijedu u Bruxellesu na konferenciji "Hrvatska na pragu EU-a", koju su organizirali Trans European Policy Studies Association (TEPSA), Institut za međunarodne odnose i Zaklada Konrad Adenauer, te Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. Na konferenciji na kojoj se okupilo stotinjak sudionika bio je i državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković, predstavnica Europske komisije zadužena za kandidatske zemlje Alexandra Cas Granje te mađarski veleposlanik pri EU-u Peter Gyorkos. Ni Swoboda ni Pack ne očekuju veće probleme pri ratifikaciji. "Nadam se da će sve zemlje ratificirati ugovor o pristupanju, ali ne znam kako će se situacija razvijati u Sloveniji, hoće li doći do promjene vlade. Također u Nizozemskoj vlada nema većinu i mora se oslanjati na potporu jedne stranke koja se protivi svakom mogućem proširenju", rekao je Swoboda, savjetujući hrvatskim predstavnicima da surađuju s predstavnicima parlamentarnih stranaka u Nizozemskoj kako bi pomogli u osiguranju potrebne većine. Vlada u Nizozemskoj ovisi o potpori Stranke za slobodu (PVV) Geerta Wildersa, koji se protivi Europskoj uniji, njezinu proširenju, dolasku stranaca, a posebice muslimana. Plenković je rekao da nijedna članica nije najavila mogućnost referenduma o hrvatskom pristupanju, niti postoji obveza raspisivanja referenduma ni u jednoj članici.

BRUXELLES - U Vijeću Europske unije intenzivno se radi na usuglašavanju pregovaračkih stajališta za preostala poglavlja u pristupnim pregovorima s Hrvatskom i postoje sve naznake da će pregovori biti okončani do kraja lipnja, doznaje se iz izvora mađarskog predsjedništva. "Uvjeren sam da će pregovori biti dovršeni do kraja mađarskog predsjedništva" a za njihov završetak ključna će biti poruka Europskog vijeća, rekao je izvor koji je želio ostati neimenovan. Time je neizravno naznačio da do zatvaranja preostala četiri poglavlja možda ipak neće doći 21. lipnja za kada je još od prije planirana međuvladina konferencija o pristupanju, nego u tjednu nakon sastanka Europskog vijeća, tijela koje okuplja šefove država ili vlada zemalja članica, koje se sastaje 23. i 24. lipnja. Očekuje se da će Europsko vijeće donijeti političku odluku o završetku pregovora i potvrditi datum pristupanja 1. srpnja 2013. Radna skupina Vijeća EU-a za proširenje svakodnevno radi na usuglašavanju zajedničkih pregovaračkih stajališta za preostala četiri poglavlja, čije je nacrte Komisija dostavila u petak i u kojima je ocijenila da je Hrvatska spremna za zatvaranje pregovora. Hrvatskoj ostaje za zatvoriti poglavlja Pravosuđe i temeljna prava (23), Tržišno natjecanje (8), Financijske i proračunske odredbe (33) i Ostala pitanja

ZAGREB - Tijekom provedbe redovne zadaće u međunarodnoj operaciji ISAF u Afganistanu u srijedu u 9.05 sati po hrvatskom vremenu došlo je do prevrtanja helikoptera ANA-e (Afganistanske narodne armije) u kojem su se nalazila i dva pripadnika 17. hrvatskog kontigenta (HRVCON) – pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), pri čemu je jedan hrvatski dočasnik zadobio lakšu ozlijedu noge, priopćeno je iz MORH-a. Obojica pripadnika OSRH (dočasnik i časnik) su s još dvoje putnika iz helikoptera odmah pregledani u američkoj vojnoj bolnici u bazi na istoku Afganistana. Kod dočasnika je ustanovljena lakša ozljeda noge (vanjska ogrebotina na koljenu), dok kod časnika nisu ustanovljene ozljede, prema priopćenju. Obojica pripadnika OSRH su nakon pregleda otpušteni iz bolnice, a tijekom dana će biti prebačeni u matičnu bazu u Kabulu gdje će nastaviti s provedbom redovitih zadaća. Do prevrtanja helikoptera ANA-e, kojim je upravljao pilot pripadnik ISAF iz države članice NATO-a, došlo je tijekom slijetanja u ISAF bazu na istoku Afganistana između Kabula i Jalalabada, a u istom se nalazilo pet pripadnika snaga ISAF-a, tri pripadnika ANA-e i prevoditelj. O uzrocima pada Ministarstvo obrane RH će u narednom razdoblju izvijestiti po zaprimanju istih od strane ISAF-a, kaže se na kraju priopćenja.

ZAGREB - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Tonino Picula primio je u posjet veleposlanika Republike Azerbajdžan Kamil Tajid oglu Kasijeva, priopćeno je u srijedu iz Sabora. Obostrano je izraženo zadovoljstvo dobrim odnosima dviju zemalja i otvaranjem veleposlanstva Azerbajdžana u Zagrebu, a veleposlanik je naglasio je da je Azerbajdžan zainteresiran za intenziviranje suradnje, posebno na području gospodarstva i kulture. U tom kontekstu, informirao je Piculu o planiranom posjetu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Azerbajdžanu u okviru kojeg bi se organizirao i mješoviti gospodarski forum. Picula je rekao da je Hrvatska pred ostvarivanje najznačajnijeg strateškog interesa, pristupanja EU. Ovo je ključan trenutak, podcrtao je, nakon kojeg Hrvatska mora diversificirati svoju vanjsku politiku. Hrvatska i Azerbajdžan, iako geografski daleke, imaju potencijala za intenziviranje suradnje, dodao je. Veleposlanik Kasijev upoznao je zastupnika sa stanjem u Azerbajdžanu i regiji, s posebno osvrtom na područje Nagorno Karabaha. Naglasio je da su pregovori u fokusu interesa, a tu važnu ulogu igra i OESS.

ZAGREB - Počasni konzulat Republike Hrvatske za područje Gornje Austrije sa sjedištem u Linzu svečano je u utorak otvoren u tom austrijskom gradu, priopćeno je u srijedu iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Konzulat, na čijem je čelu počasni konzul Wolfgang Kaufmann, otvorio je veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji Gordan Bakota. Uz oko 100-tinjak predstavnika političkog, gospodarskog i kulturnog života Linza, austrijskih medija, austrijsko-hrvatskih društava, hrvatske zajednice te katoličke misije svečanosti su nazočili i pokrajinski poglavar Gornje Austrije Josef Puehringer i zamjenik gradonačelnika Linza Klaus Luger. Nakon Graza, ovo je drugi počasni konzulat koji je Republika Hrvatska otvorila u Republici Austriji, a njegovim otvaranjem stvoreni su daljnji uvjeti za unapređenje bilateralnih odnosa između Republike Hrvatske i Gornje Austrije, posebice na području gospodarstva, znanosti, kulture i turizma. Profesor Wolfgang Kaufmann, rođen 1947. godine, ugledni je austrijski arhitekt i poduzetnik koji je za svoj rad nagrađen i nizom austrijskih i međunarodnih nagrada. Jedan je od većih austrijskih ulagača u Republiku Hrvatsku.

BEOGRAD - Pomoćnik američke državne tajnice za europska i euroazijska pitanja Philip Gordon u srijedu je u Beogradu razgovarao sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem o istrazi o navodnoj trgovini organima na Kosovu, bilateralnim odnosima dviju zemalja te o stanju u regiji. U sklopu posjeta balkanskoj regiji od 13. do 17. lipnja, Gordon je u utorak boravio u Sarajevu, a nakon boravka u Beogradu očekuje se njegov posjet Prištini i Zagrebu. Tijekom današnjeg susreta Jeremić je, kako je priopćeno iz srbijanskog ministarstva vanjskih poslova, Gordona upoznao sa zahtjevom Srbije za provođenje međunarodne kaznene istrage povodom navoda iz izvještaja Dicka Martyja o trgovini ljudskim organima na Kosovu. Šef srbijanske diplomacije je, dodaje se, izrazio nadu da će se pronaći rešenje koje bi omogućilo da istraga bude provedena pod mandatom Vijeća sigurnosti UN. Izvješće koje je sastavio švicarski parlamentarac Dick Marty i koje je početkom godine usvojilo Vijeće Europe govori o navodnoj trgovini organima koju su vodili dužnosnici Oslobodilačke vojske Kosova (UCK) na albanskom teritoriju tijekom i nakon sukoba na Kosovu 1998-1999. Navodno su organi uzimani od srpskih zatočenika. Misija Europske unije na Kosovu (EULEX) je objavila u petak da je osnovala radnu skupinu radi istrage o navodnoj trgovini organima tijekom 1998.-1999. o čemu govori izvješće Vijeća Europe od početka ove godine.

WASHINGTON/ZAGREB - Američka Središnja obavještajna agencija (CIA) gradi tajnu zračnu bazu na Bliskom istoku koji će služiti za izvođenje napada bespilotnim letjelicama u Jemenu, izvijestio je u srijedu New York Times pozivajući se na izjavu jednog američkog dužnosnika. Izgradnja baze je znak da Obamina administracija planira proširiti rat u Jemenu protiv ogranka Al Kaide koji je u više navrata pokušao provesti terorističke urote protiv Sjedinjenih Država, navodi list. Američke tajne operacije u Jemenu trenutno izvodi Zajedničko zapovjedništvo za specijalne operacije (JSOC), uz pomoć CIA-e i uz odobrenje krhke autoritarne vlasti u Sani. No, s jemenskom vladom na rubu kolapsa, dužnosnici Obamine administracije su zabrinuti da buduća vlada možda neće podržavati američke operacije. Stavljanjem operacije pod nadzor CIA-e, ona se može izvoditi kao "tajna akcija", bez potpore zemlje domaćina, ističe NY Times. Izgradnja baze još je jedna potvrda da administracija vidi naoružane bespilotne letjelice kao oružje izbora za lov i ubijanje militanata u zemljama gdje je velika američka vojna prisutnost neodrživa. Otkako je preuzeo dužnost, američki predsjednik Barack Obama drastično je pojačao CIA-ine zračne udare bespilotnim letjelicama u Pakistanu, kojih je ove godine izvedeno više od 25. Američki dužnosnik nije želio otkriti u kojoj se zemlji gradi baza CIA-e, ali je kazao da će najvjerojatnije biti završena do kraja godine. TV mreža Fox News u svom izvješću sugerira da se baza gradi u području Perzijskog zaljeva.

BERLIN - Epidemija izazvana enterohemoragijskom bakterijom (ECEH) izazvala je novi smrtni slučaj u Njemačkoj, objavile su vlasti, čime je broj mrtvih u toj zemlji porastao na 37 a u čitavoj Europi na ukupno 38. Jedan je 90-godišnjak umro tijekom zadnja 24 sata u Hamburgu, na sjeveru Njemačke, objavile su vlasti tog grada u srijedu. Zabilježeno je petnaestak novih slučajeva oboljelih od Eceha ili njegovih teških bubrežnih komplikacija, hemolitičkog uremijskog sindroma (HUS), dodale su vlasti. Područje Hamburga posebno je pogođeno epidemijom s 1071 slučaja osoba zaraženih Escherichiom coli do danas, istaknule su vlasti. Ukupno je po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji više od 3300 osoba zaraženo tom bakterijom u 14 europskih zemalja, SAD-u i Kanadi.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u srijedu suparničke strane u Sudanu da prekinu neprijateljstva koja prijete mirovnim sporazumima o završetku građanskog rata, tri tjedna prije predviđene nezavisnosti juga zemlje. "Nema vojnog rješenja", kazao je američki predsjednik u audio poruci snimljenoj za američki državni radio Voice of America. "Čelnici Sudana i Južnog Sudana moraju biti na razini svojih odgovornosti. Sudanska vlada mora spriječiti svaku novu eskalaciju sukoba smjesta prekinuvši vojna djelovanja, uključujući zračna bombardiranja, prisilna raseljavanja stanovništva i mjere zastrašivanja", kazao je on.

HONG KONG - Vlasti nekoliko kineskih pokrajina zagađenih olovom uskraćuju djeci pristup njezi ili krivotvore medicinske nalaze, objavila je u srijedu američka nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW). HRW je optužio dužnosnike četiriju pokrajina Henan, Yunnan, Shaanxi i Hunan da pokušavaju prikriti širinu trovanja olovom među djecom, posebice uskraćivanjem pristupa medicinskim nalazima. "Lokalne vlasti zanemaruju neposredne i dugoročne posljedice po zdravlje za generaciju djece trajno izložene potencijalno smrtonosnim razinama olova", piše u studiji HRW-a iz Hong Konga. "Djeci s visokim razinama olova u krvi uskraćuju liječenje i vraćaju ih zaraženim kućama u zagađenim selima", dodaje se u studiji pod naslovom: "Moja djeca su otrovana: kriza javnog zdravstva u četiri kineske pokrajine". Visoka razina olova u krvi smatra se opasnom, posebice za djecu, u koje može izazvati usporeni rast ili mentalnu zaostalost.

ŽENEVA - Ruski premijer Vladimir Putin rekao je u srijedu da je za svoju zemlju postavio ambiciozan cilj da za desetak godina bude među prvih pet svjetskih gospodarstava. "Postavili smo ambiciozan cilj za iduće desetljeće koji bi od Rusije trebao učiniti jedno od pet najvećih svjetskih gospodarstava", rekao je Putin u Ženevi na 100. skupštini Međunarodne organizacije rada. Putin planira ruski BDP od 19.700 američkih dolara po stanovniku podići na 35.000 dolara (oko 24.400 eura). Da bi se to ostvarilo, zemlja mora udvostručiti produktivnost i stvoriti radna mjesta u sektoru novih tehnologija. "Rusko gospodarstvo ne bi smjelo imati beskorisna radna mjesta nego ih eliminirati", rekao je, dodajući da Rusija još osjeća posljedice globalne financijske i gospodarske krize. Rusija bi se od krize trebala oporaviti do kraja godine, očekuje on. Svjetska banka (WB) upozorila je 8. lipnja da Rusija od dolaska Vladimira Putina na vlast 2000. nije uspjela diverzificirati i modernizirati svoj izvoz te da će izgubiti utrku s drugim gospodarstvima u razvoju ako ne smanji udio države u gospodarstvu.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙