FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak eura s najnižih razina u sedam tjedana

Autor: vmom
LONDON, 17. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak odskočio s najnižih razina u sedam tjedana prema dolaru na međunarodnim tržištima, no i dalje je izložen pritiscima zbog dužničke krize u rubnim članicama eurozone.

U takvim je okolnostima euro ojačao za 0,4 posto na 1,4210 dolara, oporavivši se u odnosu na najnižu razinu u sedam tjedana od 1,4048 dolara koju je zabilježio u ponedjeljak.

Euru su nešto podrške pružile vijesti o solidnom interesu ulagača na današnjoj aukciji španjolskih državnih obveznica i mješoviti pokazatelji povjerenja ulagača u Njemačkoj.

No, nastavljene zabrinutosti u vezi dugovima opterećenih zemalja u rubnom dijelu eurozone najvjerojatnije neće ići na ruku jedinstvenoj europskoj valuti, mišljenja su analitičari. Većina ih očekuje da će se euro idućih dana kretati u rasponu od 1,4 do 1,4250 dolara.

"Slabljenje eura kojem smo svjedočili nastavit će se i dalje, s obzirom da se ne očekuje da će sastanak Ecofina iznjedriti pozitivan scenarij", tumači Neil Mellor, valutni strateg u Bank of New York Mellon.

Trgovci napominju da su japansku valutu pogodile vijesti o potencijalnim spajanjima i akvizicijama, koje su istodobno pružile podršku valutama kao što je euro. U takvim je okolnostima europska jedisntvena valuta ojačala 1,5 posto prema jenu, te se njome trgovalo po 116,05 jena.

Prema jenu je na dobitku bio i švicarski franak, i to za gotovo jedan posto, ojačavši na 92,26 jena.

Dolar je prema jenu također bio u plusu, za jedan posto, i njime se trgovalo po 81,68 jena.

Od drugih značajnijih promjena ističe se i britanska funta, koja je poskočila prema dolaru, nakratko dosegnuvši 1,6305 dolara, nakon što je objavljeno da su potrošačke cijene u Britaniji porasle više nego što se očekivalo, ojačavši spekulacije o mogućem podizanju kamatnih stopa prije kraja godine.

Euro je najvišu razinu u 17 mjeseci od 1,4940 dolara dosegnuo početkom svibnja temeljem očekivanja da će Europska središnja banka dodatno podići kamatne stope u nadolazećim mjesecima. S druge strane, američka središnja banka Fed trebala bi ih ove godine zadržati blizu nule.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙