FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro odskočio s najniže dvomjesečne razine u odnosu na dolar

Autor: vmom
LONDON, 24. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak na međunarodnim tržištima odskočio s najniže razine u dva mjeseca prema dolaru, no i dalje je izložen pritiscima zbog bojazni od širenja dužničke krize u eurozoni.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru ojačao 0,2 posto, na 1,4077 dolara, oporavivši se s najniže razine u dva mjeseca od 1,3968 dolara, na koju se spustio u ponedjeljak.

Dolar je oslabio i 0,15 posto prema jenu, te se njime trgovalo po 81,80 jena.

Podršku euru pružio je podatak iz njemačkog instituta Ifo da se poslovno povjerenje u najvećem njemačkom gospodarstvu zadržalo na razinama iz prethodnog mjeseca.

Pritiske na euro, međutim, i dalje generiraju problemi s dugovima u rubnim zemljama eurozone. Novi udarac zadao je čelnik grčke konzervativne oporbe, odbacivši novi vladin prijedlog fiskalnih mjera za smanjenje deficita.

Grčka vlada ima solidnu većinu u parlamentu a reakcije eura samo pokazuje koliko su tržišta osjetljiva, tumače analitičari. Iako se euro drži iznad 1,4000 dolara, analitičari ocjenjuju da će biti izložen pritiscima na slabljenje, poglavito ako se se pokaže vjerojatnim širenje krize na Španjolsku i Italiju.

Mnogi među njima drže da bi se euro mogao spustiti na 1,3 dolara u slučaju restrukturiranja grčkog duga.

"Ako ne bude negativnih vijesti iz Španjolske ili Italije, očekujem da će se euro zadržati iznad 1,4 dolara. Iako ima podršku iznad te razine, njegovo jačanje posustaje", kazala je Kathleen Brooks, direktorica istraživanja u FOREX.comu.

Stečaj Grčke pogodio bi ostale članice u rubnim dijelovima eurozone, upozorila je agencija za rejtinge Moody's. Time se pridružila ostalim dvjema vodećim svjetskim agencijama za izdavanje kreditnih rejtinga Fitch i Standard & Poor's, istaknuvši da će većina vidova restrukturiranja podrazumijevati stečaj države.

"U skorijem bismo roku mogli svjedočiti razdoblju konsolidacije eura, no to vjerojatno neće potrajati", procjenjuje Lee Hardman, valutni strateg u BTM-UFJ. "I dalje su prisutni pritisci za slabljenje eura. Dužnička kriza još nije razriješena i postoje rizici njezine eskalacije u drugoj polovini godine," dodao je.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙