FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro na rekordno niskoj razini prema franku; najniži u dva mjeseca prema dolaru

Autor: vmom
LONDON, 23. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima deviza spustio na najnižu razinu u dva mjeseca prema dolaru i rekordno nisku razinu prema franku, pritisnut lošim političkim i gospodarskim vijestima iz eurozone.

Euro se spustio na najnižu razinu prema dolaru od sredine ožujka, od 1,3968 dolara, zbog sumnji ulagača u vezi španjolskog paketa mjera štednje nakon poraza vladajućih socijalista na regionalnim izborima. Pogodila ga je i snižena prognoza za talijanski kreditni rejting.

Potom se jedinstvena valuta nešto oporavila i njome se trgovalo po 1,4010 dolara, no i dalje je bila na gubitku od jedan posto, prema posljednjim podacima.

Euro je također zabilježio najnižu razinu prema franku otkada je uveden u upotrebu 1999., spustivši se na 1,2323 franka.

Gubitci eura uvelike su išli na ruku dolaru koji je ojačao prema nizu vodećih svjetskih valuta. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je tako najvišu razinu u zadnjih sedam tjedana od 76,366 bodova.

"Današnje prodaje eura predstavljaju kratkoročno preusmjeravanje ulaganja u dolar. Ulagači se okreću američkoj imovini jer smatraju da će američki rast nadmašiti onaj eurozone", kazao je Geoffrey Yu, valutni strateg u UBS-u.

Pritisak na prodaje eura porastao je nakon što su razlike u prinosima između onih po španjolskim, talijanskim i grčkim državnim obveznicama porasle u odnosu na referentne njemačke obveznice, jer su ulagači prodavali obveznice slabijih članica eurozone i kupovali sigurniji njemački dug.

Španjolske imovine ulagači su se rješavali zbog zabrinutosti da bi poraz vladajuće stranke na regionalnim izborima mogao otežati premijeru Joseu Luisu Rodriguezu Zapateru da po potrebi nametne nove mjere štednje kako bi se smanjio proračunski manjak.

Nadalje, odluka agencije za dodjelu kreditnih rejtinga Standard & Poor's da snizi prognozu za rejting Italije iz stabilne u negativnu, ojačala je zabrinutosti u vezi slabosti u trećem najvećem gospodarstvu eurozone.

Euru su dodatno naštetili i podaci o većem od očekivanog padu indeksa upravljanja nabavom (PMI) u Njemačkoj i eurozoni u svibnju.

Iako se prognoze za euro čine tmurnima s obzirom na niz negativnih čimbenika koji su ojačali zabrinutosti da će Grčka možda morati tražiti neki vid restrukturiranja golemih dugova, jačanje dolara moglo bi, po ocjeni analitičara, biti kratkog daha obzirom na brige u vezi američkog fiskalnog deficita i mješovite pokazatelje iz najvećeg svjetskog gospodarstva.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙