FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro na najvišoj razini u mjesec dana prema dolaru

Autor: mpuk
LONDON, 2. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak na međunarodnim tržištima valuta dosegnuo najvišu razinu u mjesec dana prema dolaru, potaknut očekivanjima da će se brzo naći rješenje za grčku dužničku krizu.

Euro je u takvim okolnostima bio na dnevnom dobitku od 1,1 posto i njime se trgovalo po 1,4467 dolara, nakon što je nakratko dosegnuo 1,4487 dolara.

Također je ojačao za više od jedan posto u odnosu na švicarski franak, na 1,2191 franak, oporavivši se s rekordno niske razine od 1,2053 franaka zabilježene ranije u četvrtak.

Euru su također pomogli snažna potražnja na španjolskoj aukciji obveznica, komentari predsjednika Europske središnje banke Jean-Claude Tricheta i slabiji dolar, koji je pao na najnižu razinu u mjesec dana prema košarici valuta.

Dolar je tako oslabio i prema švicarskom franku, za 0,2 posto, pa se njime trgovalo nadomak rekordno niskoj razini od 0,8383 franaka, zabilježenoj u srijedu. Oslabio je i prema jenu, za 0,1 posto, na 80,81 jen.

Viši dužnosnik u grčkoj vladi izjavio je za Reuters da je Grčka dogovorila 6,4 milijardi eura novih proračunskih mjera za 2011. kako bi smanjila manjak, te da planira završiti pregovore s međunarodnim inspektorima do petka.

Tim inspektora Europske unije, Međunarodnog monetarnog fonda i Europske središnje banke nalazi se u Ateni od početka svibnja, gdje pregovara o dvije glavne točke, o tome je li vlada ispunila uvjete za dobivanje pete tranše zajma u sklopu postojećeg 110 milijardi eura vrijednog paketa pomoći, te o održivosti golemog grčkog duga u visini 340 milijardi eura.

"Što god ta 'trojka' odluči osigurat će kratkoročni poticaj euru", rekla je Lena Komileva, iz tvrtke Brown Brothers Harriman.

Dolar je pod pritiskom zbog niza slabih gospodarskih podataka, od kojih je među najnovijima izvješće agencije za zapošljavanje ADP koje je pokazalo da su američke kompanije zaposlile u svibnju daleko manje radnika nego što se očekivalo.

(Hina) xmpv yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙