FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 10. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Hrvatski sabor nastavlja danas 23. sjednicu raspravom o financijskom izvještaju Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) za 2010. po kojemu je ta banka prošle godine odobrila 7,5 posto više kredita u odnosu na 2009. godinu. Prošle godine HBOR je odobrio 1606 kredita u iznosu od 6,62 milijardi kuna, a, kako stoji u izvješću Saboru, najviše novca, gotovo 3 milijarde kuna kredita, dobili su izvoznici. HBOR ističe velike napore uložene u osiguranje dostatnih sredstava za kreditiranje domaćeg gospodarstva te da, unatoč svjetskoj financijskoj krizi, u 2010. nisu mijenjali uvjete kreditiranja ni kamatne stope. Prilagođavajući se potrebama hrvatskih gospodarstvenika, razvijeni su i novi kreditni programi za malo i srednje poduzetništvo, razvoj ruralne infrastrukture, ruralnih gospodarskih aktivnosti i jačanje konkurentnosti hrvatskih poduzetnika. S 1,1 milijardu kuna kreditirano je malo i srednje poduzetništvo, što je za 12 posto više nego 2009., ističe se u izvješću, uz napomenu da je većina (78 posto) kredita bila usmjerena na financiranje obrtnih sredstava. U raspravi na saborskim radnim tijelima izvješće HBOR-a dobilo je pozitivno mišljenje i ocjene da je ta banka u uvjetima najvećih ekonomskih iskušenja odigrala ključnu ulogu u kreditiranju gospodarstva i poduzetništva. Primjedbe na izvješće nije imala niti vlada. Saborske zastupnike čeka i glasovanje o dosad raspravljenim točkama, koje je potpredsjednik Sabora Josip Friščić najavio za 11 sati.

VIROVITICA

Srpsko kulturno-prosvjetno društvo "Prosvjeta" iz Virovitice uputilo je žalbu Ustavnom sudu na rješenje Državnog izbornog povjerenstva, koje nije prihvatilo prigovor "Prosvjete" na prihvaćanje kandidature Srpskog narodnog vijeća- Nacionalne koordinacije za izbor članova vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije. Predsjednik „Prosvjete“ Staniša Žarković u žalbi Ustavnom sudu tvrdi da Srpsko narodno vijeće kao Nacionalna koordinacija vijeća srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj ne ispunjava zakonske uvjete i nema pravo predlaganja kandidata za članove vijeća i predstavnike srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj na izborima koji su raspisani za 10. srpnja 2011. g. jer kandidate na tim izborima mogu predlagati, kako tvrdi, samo udruge. „Županijska vijeća su pravne osobe upisane u Registar vijeća nacionalnih manjina i nisu udruge građana niti se na njih primjenjuje Zakon o udrugama. Njihova prava utvrđena člankom 31. Ustavnog zakona ne uključuju pravo predlaganja kandidata za članove vijeća jer bi to značilo da predstavničko tijelo samo predlaže kandidate za svoje buduće članove što je apsolutno nedopustivo u demokratskim uređenjima“, navodi Žarković. Upozorava i da se sve nacionalne manjine u RH, osim srpske, imaju pravo udruživati u nacionalne koordinacije jer prošlogodišnje izmjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina nameću SNV kao nacionalnu koordinaciju.

LABIN

Patrik Juričić iz Labina i Doris Floričić iz Pićna nisu ometali posjed Tvornice kamene vune "Rockwool Adriatic", presudila je sutkinja Općinskog suda u Labinu Zvjezdana Štemberga-Verbanac. Rockwoolov tužbeni zahtjev odnosio se na 20. siječnja 2010., kada su od 17,30 do 21 sat ispred ulaza u tvornicu prosvjedovali građani tvrdeći da tvornica onečišćuje zrak. Tim skupom građani su onemogućili prometnu vezu s tvornicom, a na temelju fotografija i napisa u medijima, tvrtka je izdvojila Juričića i Floričić te ih optužila da su fizički zapriječili i onemogućili sve vrste prometa. Tražila je da im se zabrani pristup tvornici te nadoknadu sudskih troškova. U obrazloženju presude sutkinja je rekla da je, ispitavši 25. svibnja svjedoke koje su odvjetnici dviju strana predložili na početku suđenja 11. travnja, zaključila da tvrtka "Rockwool Adriatic" nije imala posjed nad nekretninama na kojima su bili Juričić i Floričić "niti su oni na bilo koji način ograničili nekretnine" koje su u njegovom posjedu. Naime, kako je izjavila sutkinja, ometanje posjeda definira se kao oduzimanje ili bitno uznemiravanje, to jest onemogućavanje posjeda, nakon čega je potrebno ponovno uspostavljanje faktičkoga, to jest prvobitnog stanja. Juričić i Floričić aktivni su članovi Ekološke udruge "Naša zemlja", osnovane radi borbe protiv Tvornice kamene vune "Rockwool Adriatic" u Pićnu.

SPLIT

Pronađen je sedmogodišnji dječak iz Splita za kojim je jučer, nakon što se s nastave nije vratio kući, tragala njegova obitelj, prijatelji, susjedi i navečer policija, te spasioci, potvrđeno je u policiji. Policija nije sinoć mogla kazati detalje oko nestanka i povratka sedmogodišnjaka i gdje je bio gotovo cijeli dan. Potraga za dječakom, inače učenikom prvog razreda osnovne škole, trajala je od prijepodne kada su ga, nakon što se nije vratio kući s nastave, tražili roditelj i prijatelji. Kad ga nisu našli, nestanak su navečer prijavili policiji, koja se zajedno sa Hrvatskom gorskom službom spašavanja i psom tragačem uključila u potragu.

RIJEKA

Drugi festival hrvatskih vjerskih filmova otvoren je sinoć u dvorani Ivana Pavla II u svetištu Majke Božje Trsatske u Rijeci. Organizatori Festivala su franjevački samostan na Trsatu i Istrafilm u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom. Izbornik festivala Bernardin Modrić na otvaranju je izvijestio da je pristiglo 25 filmova od kojih je izabrao 13 u službenu konkurenciju. Filmovi se mogu podijeliti u nekoliko skupina: s povijesnom tematikom i pričama o životu hrvatske Crkve; o životu Crkve danas, o svećenicima i redovnicima; te o vjeri koja živi u svakodnevnom životu, rekao je Modrić. Okupljene je pozdravio i gvardijan trsatskog samostana Lucije Jagec. O nagradama, koje će biti dodijeljene na završetku festivala u subotu navečer, odlučit će žiri kojim predsjedava redatelj Branko Ištvančić, prvi pobjednik Festivala vjerskih filmova, a članovi su filmski redatelj iz Zagreba Silvio Mirošničenko, povjesničar kulturne baštine iz Rijeke, teolog i novinar iz Rijeke Siniša Pucić, te filmski redatelj i montažer iz Kastva Igor Modrić. Dio program ovogodišnjeg festivala posvećen je nedavno preminulom redatelju i televizijskom uredniku Miroslavu Mikuljanu, predsjedniku žirija prošlogodišnjeg festivala. Bit će prikazana tri Mikuljanova filma.

ZAGREB

Knjiga sociologa i vodećeg hrvatskog autora duhovne literature Brune Šimleše "Ljubavologija", posvećena ljubavi i odnosima s drugima, s naglaskom na partnersku ljubav, predstavljena je sinoć u zagrebačkom kinu "Europa". Knjiga uči kako izgraditi zdrave, sretne i strastvene odnose s drugima i kad bi postojala znanost o ljubavi, Šimlešina bi "Ljubavologija" zasigurno bila udžbenik, složili su se predstavljači. Bilo da je riječ o partnerskoj ljubavi ili obiteljskim, prijateljskim i poslovnim odnosima, autor u knjizi upozorava na uobičajene zablude i pogrešna očekivanja koja namećemo jedni drugima, ali isto tako predlaže i rješenja koja će vratiti povjerenje i zadovoljstvo u ta najbitnija područja života, stoji u kratkom sadržaju knjige objavljene u izdanju nakladničke kuće "Ljevak". Autor Bruno Šimleša najvažnijim smatra upravo poglavlje o ljubavi i ocjenjuje ga srcem knjige, a posebno se, kaže, usredotočio na partnerske odnose jer je upravo tu i najviše zabluda i pitanja, pa tako negira koncept srodnih duša, tvrdnju da djeca zbližuju partnere, da nije bitno imaju li partneri iste interese...U knjizi čitateljima nudi i jedinstven test ljubavne kompatibilnosti koji će partnerima pomoći da otkriju koliko se njihove ljubavne želje i nadanja podudaraju te imaju li temelja za stvarnu ispunjavajuću vezu. "Za kreiranje istinskog ljubavnog odnosa ključna su tri faktora - ravnoteža davanja i primanja ljepote, visok stupanj kompatibilnosti i iskrenost", smatra Šimleša koji je svojim odgovorima potaknuo brojnu publiku na različita pitanja što je ujedno bila i najava niza njegovih predavanja od jeseni u kinu "Europa". Bruno Šimleša (1979.) hrvatski je autor duhovne literature i dosad je objavio pet knjiga, među kojima i "Školu života", jedan od najprodavanijih prošlogodišnjih publicističkih naslova u Hrvatskoj.

ZAGREB

Knjigu polemičkih tekstova "Rasizam suda u Haagu", koje je akademik Josip Pečarić od 1996. pisao o optužbama protiv hrvatskih generala i objavljivao u malotiražnim tiskovinama, predstavili su jučer u zagrebačkome Nadbiskupijskom pastoralnom institutu recenzenti Miroslav Tuđman i Dubravko Jelčić, Mate Kovačević i autor. Govoreći zašto mjerodavna ministarstva nisu odgovorila na zahtjev za finaciranje najnovije Pečarićeve knjige, Miroslav Tuđman je rekao kako je to dokaz da je Haaški tribunal politički sud, ali i dokaz da je hrvatska službena politika "kastrirana i nespremna braniti istinu o Domovinskom ratu". Po njegovu mišljenju, ono što je još poraznije jest što nije spremna otvoriti prostor znanstvenicima i javnim djelatnicima da otvoreno kroz institucije hrvatskoga društva govore i pišu istinu o Domovinskom ratu. To što imamo "uškopljene političke strukture, a razulareni 'vučji čopor' u medijima", smatra Tuđman, razlog je što je "nakaradnost i besmislenost prvostupanjske presude ostala prikrivena od javnosti". Posebno je kritizirao i jednu od "uobičajenih" teza da hrvatska pravna država nije funkcionirala i da zločini s "hrvatske" strane nisu kažnjeni. Po njegovim riječima, budući da je za kaznena djela u vrijeme i nakon "Oluje" osuđeno 2380 osoba, a za zločine u agresiji 563 osobe, ali je samo njih 197 dostupno hrvatskom pravosuđu, ispada da je četiri puta više osuđenih osoba u obrani nego u agresiji na Hrvatsku, to jest da je 12 puta više osoba završilo u zatvoru zbog kaznenih djela počinjenih u obrani, nego zbog agresije na Hrvatsku. Ti podatci, kako je dodao, sami po sebi ne govore samo o funkcioniranju pravne države, nego i o nefunkcioniranju masovnih medija koji, rekao je, ne žele iznositi objektivne informacije i prikazivati istinu.

PULA

Uz multimedijalne sadržaje i zvukove antičke glazbe sinoć su na pulskom Forumu svečano otvoreni Deseti dani antike koji će se u organizaciji Turističke zajednice grada Pule do 11. lipnja održati na Forumu, Trgu Portarati i u Areni. Cilj ove već tradicionalne manifestacije jest oživjeti grad i Puljane i turiste podsjetiti na antička vremena grada kroz zabavno -kulturno -turistički program. Kako je najavljeno prilikom otvaranja te manifestacije, u iduća dva dana središte grada odisat će "ležernom antičkom atmosferom te uprizorenjima scena iz svakodnevnog života Starih Rimljana". Tom prigodom moći će se kušati antička večera ili doručak, ali i uživati u uličnim zabavljačima, izložbama dječjih radova ili lutkarskim predstavama. U duhu antike odvijat će se sadržaji u središtu grada dok će se antički sportovi i gladijatorske borbe moći doživjeti u pulskoj Areni. Ujedno, posjetitelji će biti u prilici uživati u antičkoj glazbi, plesovima, recitacijama, izvedbama uličnih zabavljača i gladijatora te antičkim sportovima, uključujući vrst nogometa. Također, bit će priređene razne izložbe i multimedijalni sadržaji u Arheološkom muzeju Istre, taverni u Areni te Gradskoj knjižnici i čitaonici.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙