FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 31. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

SPLIT

Politički pokret Hrast (Hrvatski rast) sinoć je na splitskoj Rivi upriličio prvo u nizu predstavljanja javnosti koja će tijekom ljeta nastaviti, kako su najavili, obilaskom gradova, općina i naselja. Član Velikog vijeća Hrasta Ivica Relković i skupina aktivista i pristaša taj su pokret predstavili kao alternativu HDZ-u i SDP-u na parlamentarnim izborima. „Politički pokret Hrast ne može imati male ambicije te ćemo na izborima ići na sve ili ništa ne zbog bahatosti nego zbog potrebe hrvatskog naroda za temeljitim promjenama“, istaknuo je Relković, koji je jedan od utemeljitelja Hrasta. „Ovo je početak javnog predstavljanja političkog pokreta Hrast, a tijekom ljeta planiramo posjetiti sve hrvatske gradove općine i naselja i spontano se družiti sa građanima, a na jesen ćemo, uoči izbora, organizirati i javne skupove“, rekao je Relković novinarima na Rivi. U Hrvatskoj se izgubila podjela na „desne“ i „lijeve“ pa se događa da „desni“ lakše izručuju hrvatske generale Haagu, a „lijevi“ surađuju s krupnim kapitalom, rekao je. „Pokret Hrast je socijalno osjetljiviji od hrvatske 'ljevice', a nacionalno je osvješteniji od hrvatske 'desnice'“, ustvrdio je. Kazao je da Hrast nema vođu pa tako i najviše tijelo pokreta Veliko vijeće, kojega je i on član, nema svojeg predsjednika.

ZAGREB

Nekoliko važnih obljetnica za hrvatsku animaciju proslavljeno je sinoć u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti - 50 godina jedinog hrvatskog Oskara za animirani film "Surogat" Dušana Vukotića, 60 godina prvog animiranog filma u Hrvatskoj "Veliki miting" Waltera Neugebauera i 55 godina od osnivanja Studija za crtani film pri Zagreb filmu. Film "Surogat" Dušana Vukotića (1927. -1998.) bio je prvi Oskar u povijesti Američke filmske akademije dodijeljen neameričkom animiranom filmu, a pobijedio je jaku konkurenciju - velika filmska studija i slavne autore Walta Disneya i Chucka Jonesa. Nakon toga još su tri hrvatska animirana filma bila nominirana za tu prestižnu nagradu, "Igra" Dušana Vukotića iz 1963. , "Tup Tup" Nedeljka Dragića iz 1972. i "Dream Doll" Zlatko Grgića i Boba Godfreya iz 1979. Kada je 1956. skupina entuzijasta i vizionara osnovala Studio za crtani film trebalo je imati hrabrosti i kreativnosti da bi se u tadašnjim skromnim materijalnim i tehnološkim uvjetima razvila jedna od najpoznatijih svjetskih škola animacije, danas jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih kulturnih brendova, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Josipović je uručio Nedeljku Dragiću odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, za osobite zasluge u kulturi i izniman doprinos svjetskoj i hrvatskoj animaciji, a "Zagreb filmu" Povelju Republike Hrvatske za osobite zasluge i doprinos u promociji animacije u Hrvatskoj i svijetu. Povelju RH primio je ravnatelj "Zagreb filma" Vinko Brešan.

DUBROVNIK

U Državnom arhivu u Dubrovniku u palači Sponza sinoć je otvorena izložba Najranija dudbrovačka stoljeća - replike restauriranih isprava iz fundusa Dubrovačkog arhiva do 1200. godine. Kako je istakao autor izložbe Zoran Perović, do naših dana sačuvani su dokumenti, osobito isprave, iz 11. i 12. stoljeća što je rijetkost i u europskim razmjerima. Dubrovački Državni arhiv posjeduje ih 51, a izložene su 43 replike iz perioda od 743. godine do 1200. godine. Originalni dokumenti nalaze se u arhivskom spremištu, a replike su napravljene u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. U programu su sudjelovali ravnatelj Državnog arhiva u Dubrovniku Ivan Venier, dr. Vesna Miović iz Zavoda za povijesne znanosti HAZU, te autor izložbe Zoran Perović.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙