FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bernanke pokvario raspoloženje na europskim tržištima

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 8. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Raspoloženje na europskim tržištima dionica u srijedu je pokvarilo priznanje predsjednika američke središnje banke Bena Bernankea da najvećem svjetskom gospodarstvu baš ne cvjetaju ruže.

Indeks Londonske burze Ftse kliznuo je jedan posto na 5.803 boda a na istom je postotnom gubitku bio i pariški CAC, spustivši se na 3.833 boda. Frankfurtski DAX bio je na još i većem gubitku, oslabivši 1,4 posto na 7.005 bodova.

Ulagače je uzdrmalo priznanje predsjednika američkog Feda da aktivnosti u američkom gospodarstvu usporavaju. Bernanke ipak nije signalizirao mogućnost novog ciklusa poticajnih mjera.

Njegova ocjena nadovezala se na razočaravajuće prošlotjedne podatke o američkoj zaposlenosti u svibnju i industrijskim narudžbama u travnju, koji su potpirili ocjene o mogućem usporavanju američkog gospodarskog rasta.

"Pitanja u vezi s dinamikom rasta svjetskog gospodarstva sve su veća i to pritišće tržišta", tumači Tammo Greetfeld iz UniCredita.

Među najvećim su gubitnicima na tržištu ponovno bile dionice rudarskih kompanija, oslabivši 2,1 posto pod pritiskom pada cijena bakra za 1,5 posto.

Tako su dionice Anglo Americana, BHP Billitona i Antofagaste oslabile u rasponu od 1,8 do četiri posto.

Ulagače je dodatno pritisnuo i podatak o padu njemačkog izvoza u travnju po najvišoj stopi od siječnja 2009.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu blagih 0,1 posto, na 9.449 bodova.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙