FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fed ukazuje na rizike insolventnosti; Fitch upozorava na moguće sniženje rejtinga

Autor: gple
NEW YORK, 9. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Američka objava insolventnosti ozbiljno bi uzdrmala svjetska tržišta, kazao je u srijedu jedan dužnosnik američke središnje banke, neposredno nakon što je agencija Fitch upozorila da bi mogla srezati američki rejting ne bude li Washington pravodobno servisirao svoje dužničke obveze.

Ne bude li se rješavalo na ispravan način, stanje u američkom proračunu moglo bi prerasti u svjetski makrošok, upozorio je u srijedu u izjavi za Reuters predsjednik Fedova ogranka u St. Louisu James Bullard.

"Pomisao da bi SAD mogao zaprijetiti objavom insolventnosti opasna je", kazao je Bullard.

"Odjeci takvog poteza na međunarodnim tržištima bili bi vrlo ozbiljni. To predstavlja stvarni rizik", dodao je.

Pojedini zastupnici Republikanske stranke u američkom Kongresu kazali su da bi objava privremene insolventnosti bila prihvatljiva bude li prisilila Bijelu kuću da se pozabavi ogromnim proračunskim manjkom.

Takva će objava u kolovozu biti neizbježna ako zastupnici ne povise plafon dopuštenog javnog duga, trenutno u visini 14.300 milijardi dolara.

Nekoliko sati prije Bullardova istupa agencija Fitch upozorila je da će srezati rejting svih američkih državnih obveznica na bezvrijedan status ako vlada do 15. kolovoza ne bude mogla servisirati svoje obveze. Trenutno se američki dužnički papiri općenito smatraju sigurnim ulaganjem.

Američki rejting ponovno bi bio podignut nakon što vlada podmiri svoje obveze, iako vjerojatno ne bi bio vraćen na važeću razinu AAA, istaknuli su u Fitchu.

Agencije Moody's i Standard and Poor's objavile su slična upozorenja ali je Fitch prvi među tri velike agencije istaknuo da bi američki rejting mogao biti snižen na bezvrijedan status čak i u slučaju kratkotrajne insolventnosti.

U Fitchu su upozorili da bi čak i vremenski jako ograničena insolventnost "navodila na zaključak o krizi upravljanja, gledano iz perspektive državnog zaduživanja i rejtinga".

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙