FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tehnička insolventnost SAD-a nezamisliva, upozoravaju vjerovnici

Autor: gple
WASHINGTON, 8. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Kratkotrajna američka insolventnost koja bi prisilila vladu u Washingtonu da sreže potrošnju jeziva je zamisao koja bi mogla destabilizirati svjetsko gospodarstvo i dodatno zaoštriti ionako napete odnose s vjerovnicima poput Kine, upozorili su u srijedu vladini dužnosnici i ulagači.

Sve više zastupnika Republikanske stranke u američkom Kongresu smatra da bi tehnička insolventnost možda bila prihvatljiva ako bi prisilila Bijelu kuću da prihvati značajne rezove potrošnje.

Ta je zamisao svojedobno cirkulirala tek na marginama Republikanske stranke da bi u međuvremenu počela prodirati i u mainstream, izvijestio je Reuters u utorak.

"Kako bi se moglo dopustiti da SAD objavi insolventnost? Držimo da to nije moguće jer bi izazvalo ogromnu paniku u cijelom svijetu", ističe jedan dužnosnik indijske središnje banke.

Indijski dužnosnici tumače da nemaju puno izbora i da moraju kupovati američke državne obveznice jer još uvijek spadaju među najsigurnija i najlikvidnija ulaganja u svijetu. Po američkim podacima, vrijednost indijskog portfelja američkih državnih obveznica iznosila je na kraju ožujka 39,8 milijardi dolara.

Zastupnici američkog Kongresa odbili su podići plafon javne potrošnje, sporeći se oko mogućnosti kresanja proračunskog manjka koji bi u ovoj fiskalnoj godini trebao dosegnuti 1.400 milijardi dolara. Američko ministarstvo financija objavilo je da će već do 2. kolovoza dosegnuti propisani plafon.

Ako Washington ne bude mogao plaćati kamate na svoj dug, kabinet predsjednika Baracka Obame upozorio je na katrastrofalne posljedice koje bi još uvijek krhko gospodarstvo mogle ponovno gurnuti u recesiu.

"To ima katastrofalne posljedice po gospodarstvo u razdoblju slabijih makrogospodarskih podataka", tumači Ben Westmore iz National Australia Banka.

"Ideja je jednostavno jezovita", dodao je.

Teorija je republikanaca da bi vlasnici obveznica prihvatili kratku odgodu isplate kamata – možda za nekoliko dana – ako bi to značilo da će Washington konačno riješiti svoje dugogodišnje fiskalne probleme i ojačati svoju poziciju kako bi kasnije uredno servisirao svoje obveze.

Kina je najveći inozemni vjerovnik Washingtona i njezin je portfelj američkih državnih obveznica na kraju ožujka dosegnuo vrijednost od 1.140 milijardi dolara. U Pekingu upzoravaju da bi insolventnost dodatno opteretila ionako napete političke i gospodarske odnose između dvije zemlje.

Pritom Yuan Gangming iz državne Kineske akademije društvenih znanosti upozorava da s obzirom na približavanje propisanom plafonu javnog duga američka insolventnost predstavlja realan rizik.

"Mogućnost američke insolventnosti prilično je velika, što bi naštetilo mnogim zemljama u svijetu, a Kini posebno", naglasio je.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙