FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB-ov dužnosnik predlaže reprogramiranje grčkog duga

Autor: vmom
RIM, 2. lipnja 2011. (Hina/AFP) - Reprogramiranje grčkog duga koji je u rukama privatnih investitora mogao biti izlaz iz sadašnje financijske krize, kazao je član upravnog odbora Europske središnje banke (ECB) Juergen Stark u razgovoru za talijanski tisak.

"Ako to restrukturiranje ne bi bilo shvaćeno kao djelomična ili potpuna nesposobnost zemlje da podmiri svoje dužničke ovbeze, to bi mogao biti način uključivanja privatnih ulagača u financiranje Grčke", kazao je Stark za talijanski dnevni list Il Sole 24 Ore u izdanju od četvrtka.

Dodao je, međutim, da će, ako Atena ne poduzme nužne mjere, uključivanje ostalih strana postati nužnim.

"Ako zemlje u problemima ne uvedu nužne mjere prilagodbe, tada bi uplitanje u njihove nacionalne politke moglo postatinužno rješenje da bi se osiguralo korektno funkcioniranja monetarne unije", dodao je.

Reprogramiranje grčkog duga uključivalo bi i poticanje banaka da kupe nove obveznice od grčke vlade i time zamijene stare koje dospijevaju na naplatu kako bi se osiguralo neprekinuto financiranje te zemlje. Sličan plan, poznatiji kao Bečka inicijativa, primjenjen je u istočnoj Europi za vrijeme gospodarske krize kako bi se zaustavilo širenje krize na financijskim tržištima.

To bi također bio način udovoljavanja sve učestalijim pozivima za uključenje privatnog sektora u rješenje grčkih dužničkih problema, bez potrebe za nekim vidom restrukturiranja duga koji bi im donio gubitke po zajmovima.

A da je situacija s grčkim dugom sve ozbiljnija govori i jučerašnja odluka agencije za kreditne rejting Moody's o snižavanju rejtinga Grčke s B1 na Caa1, uz negativnu prognozu.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙