FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američko ministarstvo najavilo prodaju dionica AIG-a

Autor: gple
WASHINGTON, 25. svibnja 2011. (Hina/AFP) - Američko ministarstvo financija objavilo je da će prodati dionice u AIG-u u vrijednosti 5,8 milijardi dolara, što je njegov prvi potez u smjeru smanjivanja udjela u tom osiguravateljskom divu.

Ministarstvo planira prodati 200 milijuna dionica po cijeni od 29 dolara po dionici. AIG je sa svoje strane već prodao 100 milijuna dionica za 2,9 milijardi dolara.

"Današnja najava predstavlja važnu prekretnicu u sklopu naših nastojanja da prodamo udio u AIG-u i ukinemo TARP (Program izdvajanja problematične imovine)", istaknuo je u priopćenju ministar financija Timothy Geithner.

"Odluka o pružanju pomoći bila je iznimno teška ali danas je jasno da je bila ključna kako bi se zaustavila financijska panika, spriječilo ozbiljno urušavanje gospodarstva i spasila američka radna mjesta."

AIG je svojedobno bio najveći osiguravatelj u svijetu a od vlade u Washingtonu dobio je više od 180 milijardi dolara pomoći kako bi mogao isplatiti odštete za gubitke na ulaganjima koje je prouzročilo pucanje balona na američkom tržištu nekretnina.

Poduzeće je u međuvremenu prodalo poružnice AIA i Metlife kako bi vratilo dug vlastima.

Ministarstvo je ukupno posredstvom TARP-a u AIG uložilo 68 milijardi dolara gotovine, čemu još valja dodati kredite američke središnje banke koji su omogućili nastavak poslovanja financijskog ogranka poduzeća.

Nakon najavljene prodaje vladi će preostati udio u AIG-u u vrijednosti 53,1 milijardu dolara.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙