FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze porasle, euro iznad 1,42 dolara

Autor: neba
TOKYO, 27. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, drugi dan zaredom, dok je euro ojačao prema dolaru, no analitičari kažu da je njegov uspon limitiran zbog dužničke krize u eurozoni.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju oslabile 0,6 posto.

No, burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Australiji, Singapuru i Hong Kongu porasli su između 0,1 i 1 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,9 posto.

Ulagače na azijskim burzama ohrabrio je jučerašnji rast Wall Streeta, drugi dan zaredom. Procjenjuju da su dionice na sadašnjim cjenovnim razinama, nakon pada posljednjih tjedana, povoljna prilika za kupnju.

„Tržište učvršćuje svoje pozicije na trenutačnim razinama, a veći rast cijena dionica vidljiv je u sektorima s pozitivnijim izgledima“, kaže Lee Sun-yeb, analitičar u tvrtki Shinhan Investment.

No, među gubitnicama su jutros dionice japanskih izvoznika, što je posljedica jačanje jena, jer to smanjuje njihovu konkurentnost na svjetskom tržištu. Dionica Toyote pojeftinila je 0,2, a Sharpa 0,6 posto.

Najviše je, pak, 3 posto, potonula cijena dionice Sonya, nakon što je jučer izvijestio o gubitku u prošloj godini od oko 3,2 milijarde dolara. To je već treća godina zaredom kako taj elektronički div posluje s gubicima.

Nakon oštrog pada početkom tjedna, na valutnim se tržištima euro posljednjih dana oporavlja. Jutros je njegov tečaj porastao s jučerašnjih 1,4160 na 1,4260 dolara.

No, to nije toliko posljedica snage europske koliko slabosti američke valute, koja je pod pritiskom zbog novih makroekonomskih podataka koji ukazuju na slabljenje oporavka američkog gospodarstva.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je jutros 0,7 posto.

No, analitičari kažu da je uspon eura prema dolaru limitiran zbog dužničke krize u eurozoni.

„Očekuje se da će se tečaj eura kretati u uskom rasponu dok se ne vrati povjerenje ulagača, narušeno grčkom dužničkom krizom, i tržište ponovno ne fokusira na moguće povećanje kamata u eurozoni“, pišu stratezi Brown Brothers Harrimana u bilješci klijentima.

U odnosu na japansku valutu, tečaj eura skliznuo je s jučerašnjih 115,90 na 115,45 jena.

Cijena dolara prema japanskoj valuti pala je, pak, s jučerašnjih 81,70 na 80,95 jena.

Zbog slabljenja dolara, terminska cijena nafte na burzi u New Yorku porasla je jutros za 20-ak centi, na 100,45 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙