FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 7. lipnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 9,30 sati

NEW YORK - Obraćanje glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza Vijeću sigurnosti UN-a bio je povod za još jedan mirni prosvjed američkih Hrvata ispred zgrade Ujedinjenih naroda, zbog presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Dvjestotinjak američkih Hrvata sa šireg područja New Yorka izrazilo je duboko nezadovoljstvo presudom međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu, oštro kritiziralo Ujedinjene narode, te tražilo slobodu za hrvatske generale. Kao i na prvom prosvjednom skupu, koji je održan na istom mjestu 26. travnja, prosvjednici su iskazali podršku generalima Gotovini i Markaču, te isticali kako obrana domovine napadnute u agresivnom ratu, ne može biti zločin.

TRIPOLI - Snažne eksplozije potresale su tijekom noći s ponedjeljka na utorak Tripoli, u novim napadima NATO-a na glavni grad Libije, dok su pobunjeničke snage učvrstile svoje položaje u gradu Jafranu na zapadu zemlje iz kojega su istjerale snage Moamera Gadafija. Libijska televizija javila je da je u napadima NATO-a pogođena četvrt al-Karama, te komunikacijski centar zapadno od Tripolija. Pobunjenici kontroliraju istok zemlje, zapadni grad Misratu i planinsko područje na zapadu uz granicu s Tunisom, ali zasad nisu uspjeli napredovati prema Tripoliju zbog otpora bolje naoružanih Gadafijevih snaga, unatoč zračnim udarima NATO-a. U ponedjeljak su pobunjenici zauzeli grad Jafran, 100 km jugozapadno od Tripolija, pošto su britanski zrakoplovi prije nekoliko dana u tom gradu uništili dva tenka i dva oklopna vozila.

SEUL - Izaslanstvo Europske unije boravi u Sjevernoj Koreji gdje će se, tijekom dvotjedna posjeta, upoznati s potrebama za hranom u toj zemlji koja je među najzatvorenijima u svijetu i traži pomoć, objavili su u utorak južnokorejski čelnici. Izaslanstvo Ureda za humanitarnu pomoć Europske komisije (ECHO) doputovalo je u ponedjeljak u Pjongjang, rekla je čelnica južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova za francusku novinsku agenciju. Članovi izaslanstva će posjetiti više mjesta do 17. lipnja, dodala je. Ured EU-a u Seulu nije htio komentirati posjet. Posjet se događa nekoliko dana nakon posjeta američkog izaslanstva s istom svrhom. Washington još nije odlučio o slanju možebitne pomoći. Sjeverna Koreja, gdje su stotine tisuća ljudi pomrle od velike gladi u 90-im, trpi kroničnu nestašicu hrane. No Seul tvrdi da Pjongjang traži pomoć kako bi gomilao zalihe hrane jer će 2012. proslaviti stotu obljetnicu rođenja Kim Il-Sunga, utemeljitelja Narodne Demokratske Republike Koreje.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙