FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komemoracija na židovskom groblju u Đakovu

Autor: sela
ĐAKOVO, 5. lipnja 2011. (Hina) - Stotinjak članova židovskih općina iz Hrvatske, BiH i Srbije okupilo se danas na nedavno obnovljenom židovskom groblju u Đakovu, na komemoraciji u spomen na žrtve holokausta među kojima su i žrtve nekadašnjeg sabirnog logora za Židove što je djelovao u Đakovu 1941. i 1942.

Organizator komemoracije bila je Židovska općina Osijek, a među okupljenima bilo je i nekoliko preživjelih iz tog logora kroz koji je prošlo oko 3.000 Židova, većinom žena, djece i staraca iz BiH, a kojima je on bio samo prolazna stanica na putu do Jasenovca, Auschwitza i drugih logora smrti. Njih oko pet stotina umrlo je u đakovačkom logoru, a pokopano na židovskom groblju u Đakovu.

To je groblje poznato u Europi po činjenici što su sačuvana imena, godina i mjesto rođenja žrtava. Podaci žrtava ispisani su na crnim limenim pločicama koje su, dotrajale, nedavno zamijenjene novima, a uređeno je i groblje te njegov okoliš.

Ističući kako posebno veseli što je u tom projektu razumijevanje pokazao i Grad Đakovo, predsjednik Koordinacije židovskih općina Hrvatske Ognjen Kraus istaknuo da je plan postavljanja spomenika ispred groblja.

Obred na groblju predvodio je rabin Luciano Moše Prelević.

(Hina) xsela ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙