FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obljetnica zločina u Veljunu

Autor: vhor
VELJUN, 6. svibnja 2011. (Hina) - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uza spomenik žrtvama ustaškog terora i spomen-kosturnicu u Veljunu obilježena je 70. obljetnica zločina nad 525 srpskih civila 1941.

U govoru uza spomenik s imenima svih žrtava saborski zastupnik i predsjednik Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac kazao je da unazad 10 godina nije bilo lako održavati na ovom mjestu komemoraciju. Podsjetio je da je prije 10 godina neka žena mokrila po spomeniku i kazala da je ovo Hrvatska i da ona može u njoj slobodno mokriti gdje hoće. Uz riječi da to nije sloboda, ustvrdio je da takvi sukobi ni tada ni danas nisu bili sukobi Hrvata i Srba, nego onih koji vjeruju u antifašizam i onih koji ga niječu i žele da nestanu sjećanja na nečasne radnje režima koji veličaju.

Govoreći o nepravdama koje, ustvrdio je, proživljavaju Srbi povratnici, Pupovac je kazao da Hrvatska neće ući u Europsku uniju dok se ne riješe ti problemi, koje je, naveo je, stvorila vlast koja se nakon 1995. vodila silom pa je tu silu i ozakonila, a sada se i sudska vlast vodi tim zakonima, što se mora promijeniti.

Konkretno, rekao je, u tijeku je izrada zakona po kojem povratnici u čije kuće su se bez njihova dopuštenja uselili neki ljudi i ulagali vlastit novac, neće morati vratiti uloženo.

U izjavi za medije Pupovac je istaknuo kako osjeća potrebu da u vremenu što dolazi antifašističke komemoracije i komemoracije žrtvama iz Domovinskog rata obilježavamo bez podjela, zajedno predstavnici Srba i predstavnici Hrvata kao i predstavnici vlasti s predstavnicima posebnih zajednica, u ovom slučaju sa srpskom nacionalnom manjinom.

Srbijanski veleposlanik u Hrvatskoj Stanimir Vukićević, koji je položio vijenac na spomen-kosturnicu u Veljunu, izjavio je da time kao i manifestacijama u povodu idućeg Dana Europe i Dana pobjede kojima će nazočiti odaje zahvalu onima koji su se žrtvovali u pobjedi nad fašizmom. Ustvrdio je da obilježavanjem takvih obljetnica pokazujemo koliko je velik naš zajednički doprinos i antifašizam je ono što nas ne smije dijeliti, nego spajati.

O događajima iz Drugoga svjetskog rata govorili su i njegovi sudionici Josip Boljkovac, Dragan Pajić i Ljuban Miljković.

(Hina) xvhor ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙