FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 14. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - U Bleiburgu se održava središnja komemoracija žrtvama bleiburške tragedije i hrvatskog križnog puta, a službeni dio započeo je na bleiburškom polju obraćanjem predstavnika Počasnog bleiburškog voda Krešimira Miletića uz izravan prijenos Hrvatske radiotelevizije i Hrvatskog katoličkog radija. Miletić je istaknuo kako je bleiburška tragedija hrvatski narod dovela na rub biološke opstojnosti, a prije 20 godina to je pokušano i srpskom agresijom. "Upravljačka elita u velikom je dijelu naslijeđena iz bivšeg jugoslavenskog razdoblja, stoga je nastavila pljačkati hrvatski narod", rekao je Miletić. Predstavnik hrvatskog naroda iz BiH Božo Ljubić istaknuo je da je bleiburška tragedija najveća nakon drugog svjetskog rata, te dodao da u Hrvatskoj postoje zaštitnici živućih zločinaca. Također se očekuje obraćanje izaslanika Hrvatskog sabora Andrije Hebranga. Potom je predviđena molitva za žrtve bleiburške tragedije islamske vjeroispovijesti koju će izreći imam u Gunji Idriz Bešić. Misu u 12,30 sati predvodit će biskup Nikola Kekić, a za 13,45 sati predviđeno je polaganje vijenaca. U sklopu komemoracije bit će otkrivena i blagoslovljena brončana bista vlč. Vilima Cecelje, jednog od najzaslužnijih pojedinaca za uspostavljanje i održavanje komemoracija žrtvama bleiburške tragedije i hrvatskog križnog puta na Bleiburškom polju.

DOBRAVA - Izaslanstva Hrvatskoga sabora, na čelu s izaslanikom Andrijom Hebrangom, te Vlade RH predvođeno ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom, položila su danas vijence i odala počast žrtvama Križnog puta i poraća kod spomenika i grobnice na groblju Dobrava kod Maribora, u Sloveniji. Izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade danas će, u povodu 66. obljetnice bleiburške tragedije i hrvatskoga Križnog puta, na Bleiburškom polju biti nazočni središnjoj komemoraciji žrtvama.

BLEIBURG - Komentirajući danas činjenicu da Vlada po prvi put ima govornika na komemoraciji na Bleiburgu izaslanik Vlade ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko je rekao da Vlada ima što reći na obljetnicama koje podsjećaju na ovakve događaje masovnih ubojstava koja još uvijek nisu riješena, u smislu pronalaženja i procesuiranja počinitelja. Na tome se radi, to je težak i mukotrpan posao s obzirom na vrijeme koje je prošlo, ali radimo i nećemo posustati. Upitan postoji li u Hrvatskoj otpor prema istrazi takvih zločina Karamarko je odgovorio "apsolutno". "Lagao bi kad bih rekao da ne postoji", dodao je. Otpor istragama pruža jedan dio javnosti koji pogrešno tumači istrage zločina kao atak antifašizma što je notorna neistina. "Mi se ne bavimo nikakvim ideologijama, ni fašizmom, ni antifašizmom, ni komunizmom, ni antikomunizmom, ni zločinima koji su počinjeni, a za koje nitko, nije odgovarao. Zločini nisu ideološki obojeni, naša je dužnost da detektiramo i definiramo počinitelja, a i postojeću objektivnu odgovornost", kazao je Karamarko. Na upit kako komentira zabranu austrijske policije za isticanje ustaških obilježja, ali i slike generala Ante Gotovine, Karamarko je rekao da ne zna što je zabranila austerijska policija.

ZAGREB - U povodu 89. godišnjice rođenja dr. Franje Tuđmana, prvog predsjednika Republike Hrvatske i utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), predsjednica HDZ-a i premijerka Jadranka Kosor, te članovi Predsjedništva HDZ-a položili su danas vijenac i zapalili svijeće na grobu predsjednika Tuđmana na zagrebačkom groblju Mirogoju. Nakon polaganja vijenaca premijerka Kosor novinarima je izjavila je kako je položila vijenac i zapalila svijeću na grob dr. Franje Tuđmana "i danas, kao i mnogo puta do sada u sjećanju na dr. Franju Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika i prvog predsjednika Hrvatske demokratske zajednice, utemeljitelja HDZ-a, u sjećanju na sve ono što je napravio za Hrvatsku". "Sasvim sigurno je da dr. Franjo Tuđman ima posebno mjesto u hrvatskoj povijesti jer je bio na čelu hrvatskoga naroda u vrijeme osamostaljenja Hrvatske, i posebno želimo na to podsjetiti ove godine kad obilježavamo 20. obljetnicu samostalne i neovisne Hrvatske", istaknula je Kosor. Podsjetila je kako je dr. Franjo Tuđman "bio na čelu Hrvatske u najtežim vremenima, dakle, osamostaljenja ali svakako i obrane i oslobađanja Hrvatske".

ZAGREB - Predsjednica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Jadranka Kosor uputila je danas čestitke predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću, koji je jučer u Mostaru na 11. Saboru HDZ-a BiH, ponovno izabran za predsjednika te stranke, priopćeno je iz HDZ-a u Zagrebu. "U ime članova Hrvatske demokratske zajednice upućujem Ti najiskrenije čestitke u povodu pobjede i izboru za predsjednika HDZ-a Bosne i Hercegovine. Uvjerena sam da ćeš svojim iskustvom i znanjem, radom i zalaganjem zajedno sa članovima HDZ-a BiH i dalje ustrajati u promicanju i ostvarivanju ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH. Jednako tako vjerujem u budući doprinos stranke u promicanju europskih i demokratskih vrijednosti koje nas vežu", navodi u čestitki predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

VELIKO TRGOVIŠĆE - U povodu obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić je zajedno sa svojim zamjenicima, Sonjom Borovčak i Anđelkom Ferek-Jambrek, položio vijenac kod spomenika Franje Tuđmana ispred njegove rodne kuće u Velikom Trgovišću. U izaslanstvu Krapinsko-zagorske županije bili su i savjetnik župana za branitelje Žarko Miholić te član općinskog vijeća općine Veliko Trgovišće Stjepan Pavliša. Polaganjem vijenca župan Hajdaš Dončić odao je počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Tuđmanu u povodu čijeg se rođendana, 14. svibnja, slavi Dan općine Veliko Trgovišće. Svečanoj sjednici Općinskog vijeća u Domu kulture u Velikom Trgovišću koja će se održati danas u 11,30 sati, nazočna će biti zamjenica župana, Sonja Borovčak, priopćeno je iz kabineta župana.

ZAGREB - Obitelj je temelj društva i odnose u obitelji treba njegovati, a hrvatsku javnost treba senzibilizirati za to, izjavila je danas predsjednica HDZ-ove Zajednice žena "Katarina Zrinski" Katarina Fuček na zagrebačkom Cvjetnom trgu u povodu obilježavanja Međunarodnog dana obitelji. Obilježavanje Međunarodnog dana obitelji organizirali su HDZ-ova Zajednica žena "Katarina Zrinski" i Tajništvo te stranke, a obilježavanju su nazočili i predstavnici udruga civilnog društva koje se bave obiteljskom problematikom. Članovi HDZ-a građanima su dijelili domaće jabuke i jagode, a djeci balone i slatkiše. Članica predsjedništva zagrebačkog HDZ-a i predsjednica Kluba te stranke u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Margareta Mađerić rekla je kako "Zagrebu treba imati bolji pristup prema mladim obiteljima", podsjetivši da već pola godine traju "prepucavanja" gradskih vlasti oko cijena smještaja u dječjim vrtićima. "Smatram da je to nedopustivo. SDP, kao vladajuća stranka u Zagrebu, i gradonačelnik Milan Bandić moraju prvenstveno misliti na interese Zagrepčana, a tek nakon toga na svoje stranačke i vlastite interese", istaknula je.

RIJEKA - Teglenica "Louis", sagrađena u riječkom brodogradilištu 3. maj za belgijskog naručitelja North Sea Enterprises BVBA, porinuta je danas u more. Teglenica je duljine 100 metara, a široka 33 metra. Predsjednik Uprave 3. maja Edi Kučan prilikom porinuća izrazio je zadovoljstvo ispunjenjem izuzetno kratkog roka gradnje. Naime, prvi limovi za teglenicu počeli su se rezati krajem veljače. Točnu vrijednost teglenice Kučan nije želio iznijeti, navodeći kako je riječ o poslovnoj tajni, ali je kazao da je ona veća od pet milijuna eura. Naglasio je kako je riječko brodogradilište 3. maja zaposleno gradnjama brodova do sredine sljedeće godine a njihovim opremanjem i do kraja 2012. godine. Rekao je da je Uprava brodogradilišta sada u razgovorima za poslove ukupne vrijednosti 700 milijuna eura.

ČAKOVEC - Hrvatska gospodarska komora (HGK) 14. godinu za redom provodi akciju „Kupujmo hrvatsko“, koja se provodi u svih 20 hrvatskih županija i Gradu Zagrebu, a danas se održava u Čakovcu. Na čakovečkom središnjem Trgu Republike predstavljaju se 122 hrvatske tvtke od kojih je njih 20-tak iz Međimurja. Direktor Centra za kvalitetu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Trpimir Župić, istakuo je tom prigodom kako je nakana akcije promocija kvalitetnih domaćih proizvoda. Kupovinom hrvatskih proizvoda novac ostaje u zemlji, osigurava se budućnost djece, njihovo školovanje, čuvaju se radna mjesta, mogu se isplatiti mirovine, plaćaju se porezi, a tvrtke mogu imati kapital za novo ulaganje i nove investicije, kazao je Župić. Naglasio je i kako se kupovinom hrvatskih proizvoda pridonosi povećanju ukupne konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, ali i očuvanju nacionalnog identiteta. Direktor Centra za kvalitetu podsjetio je da znak „Hrvatska kvaliteta“ do sada ima 235, a znak „Izvorno hrvatsko“ 116 proizvoda.

SISAK - U organizaciji Sisačko-moslavačke županije, Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" Sisak i Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju, u Sisku se održava dvodnevni nefrološki simpozij, a u povodu 25 godina od ustanovljena Odjela za dijalizu u Sisku. U radu Simpozija sudjeluje oko 200 liječnika, znanstvenika i medicinskog osoblja. Sisačko-moslavačka županija u proteklih je šest godina u obnovu i opremanje objekata i odjela sisačke Opće bolnice uložila 86 milijuna kuna, podsjetila je sinoć na svečanosti županica Marina Lovrić-Merzel. Voditelj Odjela za dijalizu u Sisku specijalist internist, dr. Slavko Rožanković istaknuo je kako se prije 25 godina, kada je ustanovljen Odjel za dijalizu, u Sisku skrbilo za 47 pacijenata, a danas ih je 110.

ZAGREB - Po podatcima Državnog zavoda za statistiku, Hrvati najčešće umiru od srčanih i cerebrovaskualrnih bolesti te zloćudnih tumora, pri čemu su uočljive neke razlike među glavnim uzročnicima smrti u muškaraca i žena. Podatci iz 2009. pokazuju da među deset vodećih uzroka smrti u žena u Hrvatskoj žene najviše umiru od zatajenja srca zbog infarkta miokarda ili slabosti srca te od moždanih bolesti, no na visokom mjestu smrtnosti u žena su rak dojke i debelog crijeva te dijabetes i ateroskleroza. Uz bolesti srca i mozga u muškaraca je na visokom mjestu po smrtnosti rak dušnika i pluća te debelog crijeva, kronične bolesti jetre i ciroza jetre te bronhitis, enfizem i astma. Te su bolesti u 2009. uzrok smrti većine od 52.414 umrlih u Hrvatskoj.

KOPRIVNICA - Djelatnici Policijske uprave koprivničko-križevačke dovršili su kriminalističku istraživanje nad dva hrvatska državljana (rođena 1962. i 1976.) radi sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, sklapanja štetnog ugovora, prijevara u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službenih isprava, čime je počinjena materijalna šteta veća od 8,8 milijuna kuna. Kriminalistička istraga provedeno je na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu, izvijestila je PU koprivničko-križevačka na internetskim stranicama. Po dovršetku kriminalističkog istraživanja prvoosumnjičeni je jučer, radi sumnje u kaznena djela zlouporaba položaja i ovlasti, sklapanje štetnog ugovora, prijevara u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene isprave, doveden Istražnom sucu Županijskog suda u Varaždinu, dok protiv drugoosumnjičenika slijedi kaznena prijava redovitim putem. Također, protiv trgovačkog društva iz Đurđevca i trgovačkog društva i zadruge s područja Općine Martijanec slijedi kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu poradi sumnje u počinjenje kaznenih djela prijevara u gospodarskom poslovanju, navodi PU koprivničko-križevačka.

NAŠICE - Osječko-baranjska Policijska uprava podnijet će kaznenu prijavu protiv 53-godišnjaka i 29-godišnjaka s područja Našica, u čijim je domovima pronađena veća količina oružja i eksplozivnih naprava, izvijestila je danas ova PU. Tijekom sinoćnje pretraga doma i drugih prostorija kojima se koristi osumnjičeni 53-godišnjak policijski su službenici, uz ostalo, pronašli revolver, pušku M-48 te više desetaka komada streljiva. U pretrazi kuće, koju također koristi osumnjičeni 53-godišnjak, pronađeno je i oduzeto više od 15 ručnih bombi, nekoliko komada improviziranih ručnih bombi, nekoliko tromblonskih mina i više od 2000 komada raznog streljiva. Sinoć je obavljena pretraga doma i drugih prostorija kojima se koristi osumnjičeni 29-godišnjak s područja Našica, koji je, tijekom pretrage predao policiji automatsku pušku s tri pripadajuća spremnika, više stotina komada puščanog streljiva i nekoliko komada protuavionskog streljiva.

(Hina) xtdel ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙