FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: amat
ZAGREB, 14. svibnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

BLEIBURG - Komemoracijom bleiburškim i žrtvama križnog puta pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora obilježena je u subotu na bleiburškom polju 66. obljetnica najvećeg stradanja hrvatskog naroda u povijesti s porukom da treba pronaći i kazniti krivce, a grobišta žrtava istražiti i dostojno obilježiti. Izaslanik Hrvatskog sabora Andrija Hebrang rekao je da su na Bleiburgu i Križnom putu ubijeni nevini civili drugačijeg svjetonazora koji nisu imali pravo na obranu, grob ni pokop. "Ubili su njihova tijela, vezana žicom koja i danas svjedoči na kakav su način ubijeni, a njihove su kosti trebale zastrašiti preživjele", rekao je Hebrang. "Njihovu žrtvu ne smijemo zaboraviti, jer narod koji zaboravlja svoju prošlost često ju je osuđen ponavljati", poručio je Hebrang. Izaslanik hrvatske vlade, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko kazao je da je Bleiburg simbol gubilišta hrvatskog naroda na kojem su s rijetkom besćutnošću ubijeni civili, žene, djeca i starci koji su se tamo zatekli i bez prava na obranu. Izrazivši sućut njihovim obiteljima u ime vlade, Karamarkov spomen premijerke Jadranke Kosor izazvao je brojne zvižduke i komentare okupljenih te skandiranje generalu Anti Gotovini. "Oni koji negiraju zločine ponovno ih čine, jer se Europa očitovala o totalitarnom komunističkom sustavu i njegovim zločinima, a ovdje smo okupljeni da bismo izrazili svoju bol i nezadovoljstvo neprocesuiranjem zločina", poručio je Karamarko koji se založio za afirmaciju Tuđmanove Hrvatske kao slobodne, samostalne i suverene države te Domovinskog rata kao legalnog i legitimnog. Na komemoraciji se okupilo nekoliko tisuća hodočasnika, a prema nekim procjenama nešto manje nego prijašnjih godina. Tijekom komemoracije među novinarima se proširila informacija da je austrijska policija uz zabranu isticanja ustaškog znakovlja zabranila i isticanje slike hrvatskog generala Ante Gotovine, nepravomoćno osuđenog na haaškom tribunalu. Hina je iz izvora u austrijskom saveznom ministarstvu unutarnjih poslova danas doznala da nema nikakvih zakonskih uporišta po kojima bi se zabranilo isticanje slike Ante Gotovine u Austriji i da takve zabrane, shodno tome, nema.

ZAGREB - Vladin ured za odnose s javnošću priopćio je da odbacuje još jednu u nizu manipulacija i laži iz SDP-a, čiji je Forum mladih danas na Trgu bana Josipa Jelačića održao akciju pod imenom "Minuta šutnje za medije". Iz zagrebačkog SDP-a ranije je priopćeno da su aktivisti izveli mali performans tako što su tijekom cijele akcije imali zalijepljene flastere preko usta, "njihova Jadranka Kosor je na konferenciji predstavljala uspjehe svoje vlade, a novinare koji su se javljali kako bi postavili pitanja, potpuno je ignorirala". "Kako nitko iz SDP-a nije bio na predstavljanju rezultata Programa gospodarskog oporavka, ne mogu ni znati da je nakon predstavljanja postavljen čitav niz pitanja, što mogu potvrditi i nazočni novinari", priopćeno je iz Vladina ureda za odnose s javnošću.

ZAGREB - Mladi zagrebačkog ogranka HNS-a u subotu su na Cvjetnom trgu organizirali akciju pod nazivom "Dosta je!" kojom, kako ističu u priopćenju, žele upozoriti na štetnost politike HDZ-a u posljednja dva desetljeća, zbog koje Hrvatska bilježi rekordne stope nezaposlenosti, (pre)zaduženosti i negativne gospodarske trendove. Radi se o nacionalnoj akciji koju od 1. travnja Mladi HNS-a rade po cijeloj Hrvatskoj i koja će obuhvatiti ukupno 55 gradova. U sklopu akcije Mladi HNS-a su objavili letak s popisom 24 afere za koje tvrde da su hrvatsku državu i narod oštetile za približno 10 milijardi kuna. "To su učinili baš oni koji uporno i krajnje licemjerno ističu u javnosti svoje veliko domoljublje i rodoljublje, a zapravo su opljačkali budućnost mladih u državi", ističu u priopćenju.

ZADAR - Predsjednik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj Ševko efendija Omerbašić u subotu je u Zadru svečano otvorio medžlis Islamske zajednice, u kojem će oko 1500 vjernika islamske vjeroispovijesti sa zadarskoga područja od danas održavati svoje vjerske obrede. U nazočnosti velikoga broja vjernika, imama iz cijele Hrvatske, predstavnika lokalnih vlasti i Katoličke crkve muftija Omerbašić koji je istaknuo da je ovo veliki i povijesni dan za zadarske muslimane. "Na realizaciji ovoga projekta, odnosno izgradnji ovoga objekta intenzivno se radilo više od pet godina. Evo i uspjeli smo. Posebno mi je drago da je islamski vjerski centar u Zadru dovršen u mome mandatu", istaknuo je Omerbašić. "Ovo je poseban dan i za nas kršćane, katolike, jer i nas kršćane raduje vaša radost. Ne možemo ne biti velikodušni u toj radosti. Moramo znati da i drugi i drugačiji moraju imati svoje prostore i mjesta molitve. Svugdje, pa i u Hrvatskoj i BiH, potrebno nam je puno više duhovnosti i dijaloga," poručio je fra Josip Sopta, provincijal zadarske franjevačke Provincije Sv. Jeronima, koji je završavajući svoje obraćanje izazvao posebno oduševljenje i pljesak okupljenih poručivši "selam alejkum", što na arapskom jeziku znači "neka je mir". Otvorenjem medžlisa Zadar je postao 15 grad u Hrvatskoj koji ima takav muslimanski vjerski objekt.

ZADAR - Prigodnim pogramom koji je na zadarskom Narodnom trgu održan u okviru akcije Manje oružja - manje tragedija, predstavnici policije i Programa za razvoj Ujedinjenih naroda pozvali su na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja. Akciju od 2007. godine provode Program UN-a za razvoj u Republici Hrvatskoj (UNDP) i MUP, a od ove godine provodi se uz financijsku potporu EU, odnosno Regionalnog projekta potpore aktivnostima kontrole oružja na području jugoistočne Europe (SEESAC). "Želimo potaknuti građane na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja te na taj način povećati razinu opće sigurnosti. Nažalost, ilegalno oružje još se uvijek može pronaći po obiteljskim kućama ili sakriveno u podrumima, a uz to i dalje ima nesavjesnih pojedinaca koji oružje ostavljaju na područjima dostupnim drugim građanima pa i djeci", upozorio je načelnik Policijske uprave zadarske Darko Car. "Oružje se može vratiti bez straha, anonimno i što je važnije bez pravnih sankcija," istaknula je voditeljica odnosa s javnošću Programa UNDP-a u RH Ida Mahečić Bajović.

ZAGREB - Vijeće veleučilišta i visokih škola podržalo je donošenje zakona o visokom obrazovanju, priopćilo je u subotu Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. "Nakon što su se Gospodarsko socijalno vijeće, brojna sveučilišta i brojni znanstveno-istraživački instituti na čelu s Institutom Ruđer Bošković te čitav niz pojedinaca i ustanova pozitivno očitovali o predloženom paketu zakona o znanosti i visokom obrazovanju, podrška je stigla i od Vijeća veleučilišta i visokih škola", navodi u priopćenju Ministarstvo. Dodaje kako se u pismu, kojeg potpisuje predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola prof. dr. Marko Jelić, pozdravlja namjera predlagatelja da kvalitetnim rješenjima poboljša razinu visokog obrazovanja u RH te Vijeće podržava donošenje zakona.

ZAGREB - Na generalnoj skupštini Organizacijskog ureda za europske udruge srednjoškolaca (OBESSU) u Bruxellesu Nacionalnom vijeću učenika Republike Hrvatske dodijeljen je status promatrača. Nacionalno vijeće učenika (NVU) je najviše predstavničko tijelo učenika osnovnih i srednjih škola te savjetodavno tijelo Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Brine o interesima i pravima učenika i predstavlja učenice i učenike kao ravnopravne sudionike odgojno-obrazovnog sustava. OBESSU je europska organizacija osnovana 1975. sa sjedištem u Bruxellesu koja okuplja učeničke organizacije iz više od 21 zemlje.

ZAGREB - Trojica lažnih policajaca u petak su u Vrbovcu zaustavili i opljačkli zaposlenika jedne đurđevačke zlatarnice koji je u automobilu imao nakit vrijedan nekoliko stotina tisuća kuna, doznaje se u zagrebačkoj policiji. Neslužbeno se doznaje da su lažni policajci vozača presreli u škodi feliciji koja je na krovu imala upaljeno rotirajuće svjetlo. Iako su bili u civilu, razbojnici su prišli zaustavljenom automobilu i predstavili se kao policijski službenici. Nakon lažne provjere dokumenata 43-godišnjaku su zavezali ruke i pobjegli s vrijednim plijenom.

SLAVONSKI BROD - Istražni sudac Županijskoga suda u Slavonskome Brodu Mirko Svirčević potvrdio je identitet pljačkaša koji je u četvrtak sudjelovao u pljački poslovnice Privredne banke u užem središtu Slavonskoga Broda, pri pokušaja bijega je ranjen i još je na odjelu reanimacije brodske bolnice. "Sada sa sigurnošću možemo reći da je jedan od počinitelja pljačke Andrija Kljajić (47), otprije poznat policiji zbog kaznenih djela. Za njim je raspisana međunarodna tjeralica zbog izbjegavanja izdržavanja kazne zatvora zbog razbojstva Poslovnice PBZ-a u Oriovcu u prosincu 2002. godine i pucanja na službene osobe", rekao je Svirčević. Pljačku je tada počinio s još dvojicom razbojnika koji su uhićeni, dok se Kljajiću, koji ima prijavljeno prebivalište u Slavonskome Brodu, izgubio svaki trag. U odsutnosti je osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu.

ĐAKOVO - Zbog dojave o požaru vatrogasci DVD-a Đakovo u subotu su u manje od dva sata dva su puta intervenirali u silosu bivše Đakovštine, danas u vlasništvu osječke tvrtke Žito. Prema prvim procjenama šteta je minimalna, a žitarice nisu ugrožene. Prva dojava stigla je nešto prije 16 sati, a druga oko 18 sati. Prilikom prve dojave vatrogasci su intervenirali u trećoj ćeliji silosa gdje je bilo uskladišteno 90 tona pšenice, a prilikom druge intervencije u drugoj ćeliji. Prema riječima rukovoditelja đakovačkog pogona Žita doo. Josipa Bičvića uslijed iskrenja elevatora pri iskakanju iz svog ležišta došlo je do tinjanja prašine odnosno plinova u trećoj ćeliji, a vatrogasci su spriječili daljnje širenje. Ćelija je zatim ispražnjena od robe nakon čega je uočeno i tinjanje i drugoj ćeliji.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙