FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 1. lipnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

DEN HAAG - Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić pojavit će se u u petak prije podne u sudnici Haaškog suda kako bi se izjasnio osjeća li se krivima po točkama optužnice koje mu se stavljaju na teret, objavio je u srijedu Haaški sud. Mladić će se prema rasporedu suđenja pojaviti u petak u sudnici u 10.00 sati. Mladić je uhićen 26. svibnja nakon 16 godina bijega, a u utorak navečer izručen je i smješten u pritovorsku jedinicu u Sheveningenu. Protiv Ratka Mladića, bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba prva haaška optužnica podignuta je 25. srpnja 1995. godine i od tada je više puta nadopunjavana. U 11 točaka optužnice Mladić se tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti, i kršenje zakona i običaja rata. Protiv ratnog zločinca Ratka Mladića u Hrvatskoj je donesena jedna osuđujuća presuda, podignuta je jedna optužnica i dva zahtjeva za provođenjem istrage.

MADRID - Španjolska je u srijedu objavila da razmišlja o pokretanju sudskog postupka protiv vlasti u njemačkom gradu Hamburgu koje su kao mogući izvor zaraze opasnom bakterijom E. coli navele španjolske krastavce. Bakterija nije u Španjolskoj", izjavio je za radio Cadenu ministar unutrašnjih poslova Alfredo Perez Rubalcaba. "Kada se utvrdi istina trebat će nadoknaditi štetu koja je golema", dodao je. Španjolski proizvođači voća i povrća zazvonili su na uzbunu zbog drastičnog pada prodaje uzrokovanog psihozom koja je zavladala u Europskoj uniji zbog navodno zatrovanih španjolskih proizvoda. Španjolska federacija proizvođača-izvoznika voća i povrća (Fepex) procijenila je gubitke na oko "200 milijuna eura tjedno".

NIKOZIJA - Zločini protiv čovječnosti počinjeni su u Siriji tijekom gušenju prosvjeda u sirijskom gradu Deri, na jugu zemlje, objavila je u srijedu organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW). HRW tvrdi da informacije o "sustavnom ubijanju i mučenju koje su počinile sirijske snage sigurnosti u Deri otkad su ondje počeli prosvjedi 18. ožujka", ukazuju na to da ih se može smatrati zločinima protiv čovječnosti", piše u priopćenju. Organizacija je objavila izvješće pod naslovom "Nikada nismo vidjeli takav užas" a temelji se na više od 50 razgovora sa žrtvama i svjedocima.

SANA - Trideset sedam osoba ubijeno je u noćnim sukobima u Sani između vojske i pripadnika pobunjeničkog plemena, objavio je u srijedu izvor u bolnici jemenskog glavnog grada. Većina mrtvih su pripadnici snaga vjernih predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu ili borci moćnog plemenskog vođe šeika Sadeka al-Ahmara, povezanog s oporbom, istaknuo je taj izvor u bolnici Al-Dumhurija. Ulični sukobi u četvrti al-Hasaba nastavljeni su tijekom noći, rekli su stanovnici. "Čitave noći čuli smo vozila hitne pomoći koja su evakuirala žrtve", kazao je jedan od njih. Svjetske sile pozivaju Saleha, koji vlada 32 godine, da potpiše odlazak s vlasti, o čemu su se dogovorile uz posredništvo Vijeća za suradnju zemalja Perzijskog zaljeva.

MANAMA - Bahrein je ukinuo izvanredno stanje u srijedu u nadi da će to biti znak turistima i poslovnim ljudima da se život vraća u normalu, ali oporba strahuje da će se represija nastaviti. U srijedu su ulice glavnoga grada Maname bile mirne, a vojni logor postavljen pored velikog kružnog toka gdje su se okupljali prosvjednici sveden je na nekoliko oklopnih vozila. Izvanredno stanje je bilo uvedeno 15. ožujka zbog žestokih uličnih prosvjeda predvođenih šijitima, koji čine dvije trećine muslimanskog stanovništva, a koji se osjećaju diskriminiranim u odnosu na vladajuće sunite.

WASHINGTON - Bivši pripadnik paravojnih snaga bosanskih Srba priznao je u srijedu na američkom sudu da je lagao o svojoj ratnoj prošlosti kako bi mogao emigrirati u SAD, doznaje se od američkog ministarstva pravosuđa. Željko Zekić, (48), optužen je da je lagao o svojim aktivnostima i mjestu prebivališta tijekom rata u BiH između 1992. i 1995. On je američkim imigracijskim vlastima kazao da je u spomenuto vrijeme bio "nezaposlen i živio u Srbiji", dok je u stvari živio u jednom gradu u BiH pod srpskom kontrolom. "Bio je dio skupine koju je kontrolirao ratni zločinac Ratko Mladić" kazao je savezni tužitelj Sally Quillian Yates. Sud u saveznoj državi Georgiji će presudu izreći 16. kolovoza. Prijeti mu kazna do pet godina zatvora i novčana kazna do 250.000 dolara. Njegov slučaj razmatra i imigracijski sud te postoji mogućnost da bude protjeran.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙