FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30

Autor: spuc
ZAGREB, 20. svibnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

ISTANBUL - Najmanje su dvije osobe poginule, a 79 je ozlijeđeno u potresu magnitude 5,9 Richtera koji je u četvrtak navečer pogodio sjeverozapad Turske. Turski seizmološki zavod objavio je da je epicentar potresa bio nedaleko od grada Simava u pokrajini Kutahyji. Agencija Anadolija objavila je da u potresu ima srušenih zgrada. Lokalna televizija prikazala je snimke uplašenih stanovnika gradova pokrajine Kutahyje, te medicinskih vozila poslanih u potresom pogođena područja. Podrhtavanje tla osjetilo su na širokom području sjeverozapada Turske sve do grada Izmira na Egejskom moru, pa i u najvećem turskom gradu Istanbulu. Jedna je osoba poginula skačući u panici iz potresom pogođene zgrade.

BRUXELLES - NATO-ovi zrakoplovi potopili su osam ratnih brodova libijskog čelnika Moamera Gadafija tijekom napada u noći s četvrtka na petak u gradovima Tripoliju, Al Kumsu i Sirti, objavio je Sjevernoatlantski savez. NATO i savezničke zračne snage nastavile su precizne zračne napade na snage Gadafijeva režima tijekom noći uz usklađeni napad u lukama Tripolija, Al Kumsa i Sirte, navodi se u priopćenju. "Zbog sve češće uborabe Gadafijevih pomorskih snaga, NATO nije imao drugog izbora za zaštitu civilnog stanovništva Libije i NATO-ovih snaga na moru", objasnio je u priopćenju admiral Russ Harding, zamjenik zapovjednika NATO-ove operacije u Libiji. On je dodao da su sve mete bile vojne i izravno povezane sa sustavnim napadima Gadafijeva režima na libijski narod. NATO je u priopćenju objasnio da sve veća uporaba pomorskih snaga vojske Moamera Gadafija i postavljanje mina ometaju upućivanje nužne humanitarne pomoći.

PEŠAVAR - Bombaški atentat u kojem je u petak ubijen jedan prolaznik u Pešavaru bio je usmjeren na dva vozila američkog konzulata, a dva djelatnika konzulata lakše su ranjena, navode američko veleposlanstvo i policija. "Napadnuta su dva vozila američkog konzulata koja su se kretala prema konzulatu", rekao je glasnogovornik veleposlanstva u Islamabadu. Precizirao je da je jedno vozilo oštećeno i da nitko od osoblja nije ubijen niti teško ranjen, ali nije rekao koliko je djelatnika konzulata ranjeno. Ranije je policija objavila da je jedan pakistanski prolaznik ubijen u eksploziji, te da je lakše ranjeno jedanaest osoba, među kojima dvojica stranaca u jednom vozilu. Pakistanski talibani, saveznici Al-Kaide, najavili su da će osvetiti smrt Osame bin Ladena ubijenog 2. svibnja u napadu američkog specijalnog voda na sjeveru Pakistana. Talibani su intenzivirali kampanju atentata na vladine dužnosnike, pakistanske snage sigurnosti i američke interese.

VALLETTA - Malteški vojni patrolni brod spasio je u četvrtak 320 migranata s broda kojemu se pokvario motor 32 km jugoistočno od obale Malte. Glasnogovornik malteške vojske rekao je da su se na brodu nalazili migranti iz Bangladeša, Libije, Egipta i Malija. Svi su oni radili u Libiji i pobjegli su od tamošnjih sukoba, rekao je glasnogovornik, dodajući da su migranti prebačeni na Maltu. Migranti su se nalazili na trošnom 7-metarskom drvenom ribarskom brodu kojemu se motor pokvario.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙