FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dužnička kriza i erupcija vulkana zabrinule ulagače na europskim burzama

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT, 23. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su pali, pogođeni obnovljenim zabrinutostima u vezi dužničke krize, sumornim makrogospodarskim podacima i erupcijom vulkana na Islandu.

Londonski Ftse indeks u takvim je okolnostima oslabio 1,53 posto, na 5.857 bodova. Frankfurtski DAX spustio se za 1,73 posto, na 7.141 bod, a na sličnom postotnom gubitku bio je i pariški CAC, spustivši se na 3.922 boda.

Među lošim vijestima izdvaja se sniženje kreditnog rejtinga Grčkoj, na koje se u petak odlučila agencija Fitch, a prijetnje od širenja krize očitovale su se i u snižavanju izgleda za kreditni rejting Italije iz stabilnih u negativne.

"Čini se da se suočavamo s početkom tjedna nad kojim se nadvilo prilično puno oblaka", napisao je u bilješci analitičar u Close Brothers Seydler Banku.

"Sezona izvješća samo što nije završila i ulagačima nedostaje pozitivni pokretač. Zabrinutosti u vezi financijske stabilnosti također su i dalje balast za tržišta dionica."

Od bankovnih dionica najveće gubitke zabilježila je francuska Credit Agricole, jedna od najizloženijh teškoćama pogođenom grčkom gospodarstvu. Dionice su joj izgubile na vrijednosti 2,7 posto.

Oslabjele su i dionice njemačke Commerzbanke, za 1,5 posto, nakon što je najavila veći popust na kupnju njezinih novih dionica.

Makrogospodarski podaci iz Kine i Europe također ograničavaju sklonost ulagača dionicama, kazao je Markus Huber, viši trgovac u ETX Capitalu.

Riječ je o preliminarnom indeksu upravljanja nabavom u Kini (PMI), prvom pokazatelju industrijske aktivnosti u toj zemlji, koji se spustio na 51,1 bod u svibnju, najnižu razinu od srpnja 2010.

Njemački privatni sektor porastao je u svibnju također po najnižoj stopi od listopada, što je novi znak da najveće europsko gospodarstvo gubi zamah u usporedbi s prvim tromjesečjem.

Pritisaka nisu bile pošteđene ni dionice automobilske industrije. Najveći gubitnici bili su BMW, Daimler i Fiat, s padom cijena dionica od 2,8 posto.

Među gubitnicima bile su i rudarske dionice, s prosječnima padom odgovarajućeg indeksa za 1,8 posto.

Zrakoplovni sektor isto se tako našao pod pritiskom, i to zbog erupcije vulkana na Islandu koja je prisilila upravu za zračni promet na zatvaranje tamošnje glavne zračne luke, zaprijetivši i mogućim teškoćama u zračnom prometu u cijeloj regiji.

Dionice Air Francea, EasyJeta, Ryanaira i Lufthanse redom su pojeftinile, u rasponu od tri do 5,4 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 1,52 posto, na 9.460 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙