FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Energetski sektor ograničio rast europskih burzovnih indeksa

Autor: gvla
PARIZ/FRANKFURT, 30. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su ojačali, no rast im je bio ograničen nakon najave njemačke vlade o zatvaranju svih nuklearnih reaktora u zemlji do 2022.

Aktivnosti trgovanja su slabije, budući da zbog praznika danas ne rade tržišta u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama.

DAX indeks frankfurtske burze u takvim je okolnostima ojačao 0,43 posto, na 7.194 boda, dok je CAC indeks pariške burze bio 0,13 posto u plusu, ojačavši na 3.956 bodova.

Stranke koalicijske vlade njemačke kancelarke Angele Merkel u ponedjeljak su dogovorile zatvaranje svih nuklearki do 2022. To je snažno pogodilo njemačke energetske kompanije, čije su dionice već snažno potonule nakon japanske nuklearne krize u ožujku, izazvane razornim potresom i tsunamijem koji su poharali sjeveroistok zemlje.

Dionica RWE-a izgubila je na vrijednosti 2,3 posto, a E.ON-ova 1,6 posto, dok se cijena dionice francuske nuklearne grupacije Areva spustila za čak 4,6 posto.

Dionice RWE-a su od 11. ožujka na vrijednosti izgubile 17 posto, a E.ON-a 15 posto.

"Iako se već neko vrijeme šuška o ponovnoj reviziji vijeka trajanja njemačkih nuklearki, odluka o konačnom ukidanju nuklearne energije teško je pogodila njemačke tvrtke E.ON i RWE", ocjenjuje analitičar iz Silvia Quandt Researcha, Sebastian Zank.

No, takva je odluka njemačke vlade dala poticaja rastu dionica kompanija koje se bave obnovljivom energijom. Dionice Solar Worlda tako su ojačale 6,2 posto, Q-Cellsa za osam posto, te Renewable Energy Corp. za 4,4 posto.

Nikkei indeks Tokijske burze oslabio je 0,18 posto na 9.504 boda.

(Hina) xgvla yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙