FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Agencija Fitch snizila rejting Cipra zbog grčke krize

Autor: mpuk
PARIZ, 31. svibnja 2011. (Hina/AFP) - Agencija za izdavanje kreditnih rejtinga Fitch snizila je u utorak rejting Cipra za tri razine navodeći kao razlog utjecaj dužničke krize u susjednoj Grčkoj, te upozorila na moguće daljnje smanjenje.

Fitch je priopćio da snižavanje rejtinga dugoročnog zaduživanja u stranoj i domaćoj valuti te zemlje odražava ozbiljnost grčke krize.

"Snižavanje odražava ozbiljnost krize u susjednoj Grčkoj i rizik koji ona predstavlja za bankarski sustav Cipra, a posljedično i za javne financije Cipra", rekao je Chris Pryce, direktor u Fitchu.

Agencija Fitch objavila je da je veliki bankarski sektor Cipra, koji je u pogledu imovine otprilike devet puta veći od BDP-a zemlje, postao od siječnja pojačano osjetljiv na izloženost u Grčkoj, kada je Fitch snizio izglede za rejting Cipra u negativne.

Oko trećine imovine ciparskog bankarskog sustava izloženo je Grčkoj, uključujući gotovo 14 milijardi eura grčkih državnih obveznica i oko 500 milijardi eura grčkih bankovnih obveznica.

(Hina) xmpv yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙