FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčka insolventnost mogla bi pritisnuti rejting Portugala i Irske - Moody's

Autor: mpuk
ATENA, 24. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Portugalu i Irskoj zaprijetilo bi snižavanje kreditnog rejtinga za više razina ako Grčka ne bi mogla servisirati svoje obveze, upozorio je u utorak za Reuters dužnosnik agencije Moody's.

"Grčka insolventnost generirala bi snažnu nestabilnost i imala bi implikacije po bonitet izdavatelja u Europi", rekao je Alastair Wilson u telefonskom razgovoru.

"To bi pojačalo polarizaciju kreditnih sposobnosti i rejtinga među zemljama eurozone, pri čemu bi snažnije zemlje zadržale vrlo visoke rejtinge dok bi slabije zemlje muku mučile kako bi očuvale razinu pogodnu za ulaganja“.

Wilson je kazao da bi se fokus u slučaju insolventnosti Grčke preusmjerio na Portugal i Irsku, koje su također dogovorile pakete pomoći s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom.

Upitan hoće li Portugalu i Irskoj zaprijetiti snižavanje rejtinga na bezvrijedni status u slučaju grčke insolventnosti, kazao je da je to moguće. "U slučaju grčke insolventnosti postojala bi mogućnost sniženja rejtinga najslabijih zemalja za više razina“.

Kazao je da Španjolska, Italija i Belgija nisu u istoj kategoriji kao i Portugal i Irska, ali da će se one također naći pod značajnim tržišnim pritiskom, te da bi se mogle suočiti sa snižavanjem rejtinga.

"Španjolska nije u istoj kategoriji kao i Portugal i Irska. Za očekivati je da bi se čak i nešto snažnije zemlje eurozone mogle naći pod značajnim pritiskom tržišta i da bi se vrlo vjerojatno suočile s višim troškovima pristupa na tržište kapitala", rekao je Wilson.

Odbio je reći kolika je vjerojatnost da Grčka neće moći servisirati svoje dugove.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙